Aktuális

Másodfokon is enyhébb büntetést kaptak a 18 éves spanyol lány megerőszakolói

Az ítélet kapcsán újabb tüntetések kezdődtek Spanyolországban.

Másodfokon helyben hagyta a navarrai legfelsőbb bíróság szerdán azt az áprilisi, óriási közfelháborodást kiváltó ítéletet, amelyben szexuális visszaélés miatt kilencéves börtönbüntetést kapott öt férfi, noha a vád ellenük a jóval súlyosabb csoportos nemi erőszak volt – írja az MTI.

Az esetről többször is beszámoltunk már az NLCafé hasábjain. A fiatal lányt 2016 júliusában erőszakolta meg öt 26 és 29 év közötti sevillai férfi a bikafuttatásokról híres San Fermín ünnepségek ideje alatt. Az áldozat feljelentést tett, a férfiak – akik egyébként baráti társaságukat „farkasfalkának” nevezték – azonban azt állították, hogy minden a nő beleegyezésével történt.

Áprilisban a bíróság szexuális visszaélés miatt 9 éves börtönbüntetést szabott ki az elkövetőkre, a nemi erőszak miatt azonban nem ítélték el őket. Az ügyészség ennél sokkal nagyobb, 22 éves büntetést kért rájuk. Spanyolországban az ítélet óriási felháborodást váltott ki, nagyszabású tüntetéseket tartottak több városban is.

Ezt az ítéletet hagyták most helyben másodfokon. A bíróság kissé skizofrén módon hitelt adott ugyan a 18 éves áldozat vallomásának, és megállapította, hogy beleegyezése nélkül történt az aktus, nem látta azonban bizonyítottnak a megfélemlítést és fenyegetést, amely a szexuális agresszió bűncselekményének megállapításához elengedhetetlen. Az öttagú bírói testületből ketten ezt másként látták, különvéleményük szerint az áldozat „csapdába” került, esélye sem volt a menekülésre. Nemi erőszak miatt 14 éves szabadságvesztést láttak volna jogosnak az ítéletben.

A Guardian beszámolója szerint a védelem különféle videófelvételeket is bemutatott a bíróságon, amelyeket az elkövetők az aktus közben készítettek. Ezekkel azt akarták bebizonyítani, hogy a nő beleegyezett az aktusba, mivel a felvételen mozdulatlan. A vád szerint azonban az áldozat éppen azért nem mozog, mert szabályosan megbénult a pániktól.

A navarrai legfelsőbb bíróság a videófelvételek kapcsán egyébként arra utasította az első fokon eljáró bíróságot, hogy vizsgálja újra az áldozat személyhez fűződő jogainak megsértéséről szóló vádpontot, amelyben korábban felmentő ítéletet hozott. A szóban forgó felvételeket ugyanis egymás között megosztották az elkövetők egy csevegőappon keresztül. Az ügyészség két év tíz hónapos börtön büntetés kiszabását kérte ebben a vádpontban.

A szerdán közzétett ítélet nem jogerős. Az elkövetők jogi képviselete közölte, hogy fellebbeznek, és felmentésért folyamodnak, de az áldozat ügyvédje is fontolgatja a fellebbezés lehetőségét.

A spanyol kormány nevében José Luis Ábalos fejlesztési miniszter újra a büntetőtörvénykönyv módosítását sürgette, mondván, hogy elengedhetetlen annak világos meghatározása, hogy mi a különbség a szexuális agresszió és a visszaélés között. A szocialista kabinet korábbi bejelentése szerint azt szeretné elérni, hogy minden beleegyezés nélkül történő szexuális aktus nemi erőszaknak minősüljön.

A másodfokú ítélet kapcsán újabb tüntetések szerveződnek szerte Spanyolországban.

Joaquin Gomez Sastre/NurPhoto

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top