Aktuális

Gyógyszerészekkel enyhíthetnek az orvoshiányon

Adminisztratív feladatokat, de kisebb vizsgálatokat is elvégezhetnének a szakértők szerint.

A gyógyszerészek segítségével is enyhíthetné az orvoshiányt a kormány – hangzott el egy kerekasztal-beszélgetésen. A szakértők szerint több feladatot is átvállalhatnának a gyógyszertárosok a túlterhelt háziorvosoktól, legyen szó akár adminisztratív feladatokról, például a receptírásról, vagy olyan egyszerűbb vizsgálatokról, mint a vércukorszint és a vérnyomás mérése – hangzott el a TV2 Tények című műsorában.

A csatorna szerint van olyan patika, ahol már most megteszik, de ahhoz, hogy ez általánossá válhasson, képzésre és átszervezésre van szükség.

Dr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke azt mondta: vannak olyan települések, ahol több a gyógyszertár, mint a rendelő, mivel a háziorvosokat egy nap 100-120 ezren keresik fel, a patikákat azonban akár 600 ezren. Szerinte sok beteg nem alkalmazza helyesen a gyógyszereit, ebben is segíthetnének a gyógyszerészek.

A TV2 riportja:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top