nlc.hu
Aktuális

Kifogytak a patikák a legismertebb szorongásoldó gyógyszerből

Itthon is beszerezhetetlen az egyik legismertebb szorongáscsökkentő gyógyszer

December óta hiánycikk a legismertebb szorongásoldó gyógyszer, aminek a helyettesítő készítményét is egyre ritkábban lehet fellelni a patikákban.
gyógyszertár

Ahogy az RTL Híradó beszámolt róla, sok beteg aggódik, amiért nem lehet kapni a gyógyszertárakban az egyik legismertebb szorongáscsökkentőt. Egy Baranya megyei patikában sokszor már a helyettesítő készítményből sem érkezik utánpótlás.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet szerint a készítmény külföldi gyártóhelyén merült fel probléma, ezért csaknem 20 európai országban akadozik a szállítás.

Alekszovics Adrienn gyógyszertári szakasszisztens a Híradónak azt mondta, hogy a Rivotril helyettesítője is hiánycikk, és rengeteg olyan gyógyszerkészítménnyel találkoznak, aminek nemcsak a generikuma, hanem a helyettesítője is hiánycikk.

A szakember azt mondta, hogy hónapok után éppen most járhat először sikerrel, aki a szorongáscsökkentő receptjével érkezik hozzájuk, néhány napja ugyanis ötven dobozzal kaptak, igaz, ebből mára csak néhány maradt. Hogy legközelebb mikor érkezik belőle, azt nem tudják.

Késmárky András háziorvos szerint beszerzési nehézség esetén a betegeknek az orvosuktól érdemes segítséget kérni.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet azt közölte a Híradóval, hogy fél mg-os hatáserősségű gyógyszer érkezett április elején, ám ez a készlet a felvásárlás miatt kifogyóban van. A 2 mg-os hatáserősségű gyógyszert várhatóan április 21-e után szállítja a gyártó. A helyettesítő készítményekből április végére várható utánpótlás.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top