nlc.hu
Aktuális

Halált okozott az európai gyógyszerhiány

Már halálos áldozata is van az európai gyógyszerhiánynak

Leginkább az antibiotikum és a légúti megbetegedéseket gyógyító készítményekből alakult ki hiány Európában.
Patikus a gyógyszertárban

Ahogy az infostart.hu írja, az influenza és a légúti óriássejtes vírus (RSV) járványai a megszokottnál korábban robbantak be, és erősebb tünetekkel jelentkeztek. Az emiatt megnövekedett keresletre a gyártók nem voltak felkészülve, így egyes gyógyszerekből európai szintű hiány alakult ki.

Egy friss felmérésben 29 európai ország gyógyszertári szervezeteit vizsgálták, és kiderült, hogy az államok csaknem negyedében hatszáznál is több, ötödében mintegy 200-300 gyógyszer hiányzik. Négy országról az derült ki, hogy a gyógyszerhiány már halálhoz is vezetett.

A belga hatóságok 300, a németek 408, az osztrákok 600-nál, az olaszok pedig 3000-nél is több gyógyszer hiányáról számoltak be, hazánk nagykereskedői is jelezték, hogy ellátási problémák léptek fel.

Hiánycikknek számítanak az antibiotikumok, köztük magas arányban a légúti fertőzések kezelésére használt amoxicillin, de sok helyen hiába keresik a köhögés elleni szirupokat, a gyerekeknek való paracetamol-tartalmú láz- és fájdalomcsillapítókat, valamint a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket is.

A gyógyszerhiány oka lehet az, hogy a szokásosnál többen betegedtek meg járványos fertőzésekben, illetve az, hogy a gyártókat felkészületlenül érte a szokásosnál magasabb kereslet a légúti ferzőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek iránt. 

Ugyanakkor a szakértők szerint az a felkapott trend is hozzájárulhatott az életmentő orvosságok hiányához, hogy egy cukorbetegségre szánt gyógyszert csodás fogyókúrás szerként használnak sokan.

„Az Európai Gyógyszerügynökség hiányokkal foglalkozó munkacsoportja csütörtökön javasolhatja az Európai Bizottságnak, hogy a gyógyszerhiányt úgynevezett jelentős eseménynek nyilvánítsa, így engedve teret újabb szabályozásoknak” – írja a Politico. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top