nlc.hu
Aktuális

Hiánycikk a Méniére-betegségre a gyógyszer

Hónapok óta hiánycikk egy súlyos rohamokkal járó betegség gyógyszere, sokan külföldről szerzik be

Év eleje óta alig tudnak a készítményhez jutni a betegek.
gyógyszertár

Hónapok óta hiánycikk a gyógyszerük – erre panaszkodnak Méniére-betegek. A súlyos rohamokkal járó fülbetegség gyógyíthatatlan, de gyógyszerrel szinten tartható, a készítményeket viszont alig lehet beszerezni Magyarországon – derült ki az RTL Híradó riportjából. Gyógyszerek nélkül viszont a tünetek egyre erősebbé és gyakoribbá válnak.

A betegségben szenvedők azt állítják, a környező országokban könnyebb a gyógyszerhez jutni, mint itthon. “A gyógyszertárak mindig hitegetnek minket, hogy mondjuk március vége, május vége. Most a legújabb az, hogy július végén lesz, de szerintem akkor sem” – mondta el a Híradónak egy érintett beteg.

A gyógyszertárak nem tudják a hiány okát, egyik nagykernél sem tudják beszerezni.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara Békés vármegyei szervezetének az elnöke szerint nem csak a Méniére-betegek vannak nehéz helyzetben. Bár télen súlyosabb volt a gyógyszerhiány, mint most, sok készítményhez (bizonyos fájdalomcsillapítokhoz, lázcsillapítókhoz, idegrendszerre ható gyógyszerekhez) még mindig nehéz hozzájutni.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet azt közölte a Híradóval, hogy a hiány mögött a tavasz óta fennálló globális gyártási kapacitás probléma húzódik meg, amely az összes betahisztin hatóanyagú készítményt érinti. A gyártó cégek ígérete szerint október végétől várható a helyzet rendeződése.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top