nlc.hu
Aktuális
Hiánycikk egy vérnyomáscsökkentő

Országos hiány van az egyik vérnyomáscsökkentőből

Nincsen helyettesítő készítménye.
vérnyomás

Hónapok óta nem lehet kapni a patikákban a Lokren vérnyomáscsökkentőt – erről az RTL Híradónak számolt be egy beteg, aki már 15 éve szedi ezt a gyógyszert, az elmúlt 4 hónapban azonban hiába kereste a patikákban. “Folyamatosan kell szedni, és nem szabad abbahagyni, mert az veszélyes” – magyarázta, hozzátette: már a tartalék adagja is elfogyott, helyettesítő készítménye pedig nincsen ennek a tablettának.

A gyógyszer országos hiánycikk, Pest megyében van olyan patika, ahol már hónapok óta nem kapható.

Azért különleges ez a készítmény, mert egyszerre csökkenti a vérnyomást és szívritmust, helyettesítő készítménye pedig nincs. Az RTL Híradónak nyilatkozó Keczéry Attila zuglói háziorvos praxisában 40-50 beteg hetek óta nem tudja kiváltani a gyógyszert. Szerinte a gyógyszerhiány elsősorban a szívbetegeknek jelent problémát: vérnyomás-ingadozást és szívritmuszavart is okozhat.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központnál azt mondták, hogy külföldi gyártási hiba miatt volt hiány ebből a gyógyszerből, de „az új szállítmány már beérkezett Magyarországra, a szállítás a nagykereskedők részére elindul a patikákba”.

Legutóbb epilepszia-gyógyszerekből volt komoly hiány, több száz beteget érintett. Sokan akkor külföldről – például Szlovákiából vagy Olaszországból – próbálták beszerezni. Egy szakorvos akkor arra figyelmeztetett, hogy helyettesítő szerekre való áttérés mindig kockázatos. 

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top