Aktuális

Már nemi erőszakkal vádolják a Nobel-botrányt kirobbantó fotóst

A svéd ügyészség vádat emelt Jean-Claude Arnault ellen.

Szexuális erőszak miatt vádat emelt kedden a svéd ügyészség az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémiával szoros kapcsolatban álló Jean-Claude Arnault ellen, akit számos nő vádolt meg szexuális visszaéléssel és megengedhetetlen viselkedéssel. A híres fotóst többek között Viktória svéd koronahercegnő is megvádolta azzal, hogy molesztálta őt.

Christina Voight államügyész elmondta, hogy erős és elégséges bizonyíték áll rendelkezésre a büntetőeljárás megindításához. Arnault a Svéd Akadémiához kapcsolódó kulturális központ vezetője volt, és az irodalmi Nobel-díjról döntő akadémia egyik tagjának, Katarina Frostenson költőnek a férje. Arnault tagadja a szexuális zaklatással és szexuális erőszakkal kapcsolatos vádakat.

Az akadémia tavaly novemberben bízott meg egy ügyvédi irodát azzal, hogy vizsgálja ki az Arnault elleni szexuális zaklatási vádakat, mivel 18 nő állította, hogy molesztálta őket, visszaélt helyzetével, és megengedhetetlenül viselkedett velük.

Áprilisban végül bejelentették, hogy a belső vizsgálat megerősítette, hogy Arnault megengedhetetlenül és erőszakosan viselkedett több nővel. A nyomozás során kiderült, hogy Arnault egyik áldozatát 2011-ben kétszer is megerőszakolta, a második alkalommal a nőt álmában „lepte meg”. Voight hangsúlyozta, hogy az áldozat vallomását heten erősítették meg.

Ugyanarról a nőről van szó, az erőszak 2011 októberében és decemberében történt” – jelentette ki az ügyész, aki nem hozta nyilvánosságra az áldozat nevét. A Svéd Akadémián lezajlott belső vizsgálat azt is megállapította, hogy az akadémián nem volt köztudott, hogy ilyen botrányos ügyek történtek. Közben az akadémia hét tagja távozott, köztük Frostenson, aki áprilisban mondott le, akárcsak az 1786 óta működő akadémia első női elnöke, Sara Darius.

Arnault feleségével, Frostensonnal szemben eközben az a vád merült fel, hogy megszegte az összeférhetetlenség szabályait, mivel nem jelentette be, hogy férjével együtt társtulajdonosa egy olyan vállalkozásnak, amely korábban az akadémiától kapott finanszírozási forrásokat. Az is kiderült, hogy Arnault 1996-tól hét alkalommal, még a díjazottak bejelentése előtt kiszivárogtatta a Nobel-díjasok nevét, azt azonban nem közölték, hogy kikről van szó.

A botrány olyan nagy hullámokat vert, hogy a Svéd Akadémia május elején bejelentette: idén nem adják át az irodalmi Nobel-díjat, jövőre halasztják. Május végén pedig Lars Heikensten, a Nobel-alapítvány igazgatója azt is közölte, hogy ha nem áll helyre a Svéd Akadémiába vetett bizalom, akkor jövőre sem hirdetnek irodalmi Nobel-díjast.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top