nlc.hu
Aktuális
Ismét a Telekom nevében követelnek pénzt a csalók

Ismét a Telekom nevében követelnek pénzt a csalók

A mostani átverés azonban minden korábbinál meggyőzőbb.

Újabb Telekomos csalásról számolt be a hvg.hu – ráadásul a most terjedő átverés minden korábbinál meggyőzőbb. Ezúttal nem sms-ben, hanem e-mailen keresztül érkezik az átverős számla, amelyben 1315 forintot követelnek a felhasználóktól. A valóságban azonban ennél jóval többet lehet veszíteni, a csalók célja ugyanis az, hogy megszerezzék bankkártyánk adatait.

Az e-mail formailag csaknem tökéletes utánzata a hivatalos telekomos számláknak, attól eltekintve, hogy itt-ott hiányoznak az ékezetek. De a levélben található link is megtévesztő, az URL ugyanis látszólag valóban a Telekom oldalára irányít bennünket. A levélben egy ehhez hasonló link szerepel:

http://telekom.hu-belepes-folyoszamla-fiok.carlotta-shop.com/7be07d9357d995bf27a4796ac2daf339/053233491

Mivel a link „telekom.hu”-val kezdődik, sokan gondolkodás nélkül elfogadják, hogy az valóban a Magyar Telekom oldalára vezet. Ha figyelmesebben is megvizsgáljuk azonban a címet, nyilvánvalóvá válik, hogy a domain valójában nem a telekom.hu, hanem a carlotta-shop.com.

A linkre kattintva mindenesetre egy a Telekom beléptetőrendszerére „megszólalásig” hasonlító felületre érkezünk, ismét csak az ékezetek hiánya tűnhet fel az embernek. A hvg.hu szerint teljesen mindegy, milyen adatokat adunk meg, a rendszer beléptet minket, és már át is irányít egy, az OTP online fizetési felületéhez hasonló oldalra. Hasonló, de nem valódi fizetőfelület, egyszerűen arról van szó, hogy a beírt bankkártyaadatok a csalókhoz kerülnek, így pedig online vásárlásként álcázva gyakorlatilag bármilyen (illetve a napi limitnek megfelelő) összeget elvehetnek tőlünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top