Aktuális

Ezért lenne szükség leépítésre a közszférában – a spanyol példa

Csak blokkolni járt be munkahelyére a spanyol közhivatalnok, tíz év után bukott le. Büntetése: 9 évre eltiltották a közhivatali tisztségek gyakorlásától. Évente 50 ezer eurós fizetést vett fel.

Írhatnánk, hogy az élet császára Carles Recio, az a spanyol közhivatalnok, aki tíz éven keresztül egy percet sem dolgozott, de felvette az évi ötvenezer eurós fizetését, és a munkahelyére csak blokkolni járt be, de nem írunk ilyet.

Reico minden reggel 8-kor megjelent munkahelyén, a valenciai tartományi kormány irattárában, ahol blokkolt, majd le is lépett, viszont délután négykor ismét megjelent blokkolni. A férfi tíz évig játszhatta ezt anélkül, hogy bárkinek szemet szúrt volna, közben évi 50 ezer eurót keresett.

Vesztét mégis néhány munkatársa okozta, akiknek tavaly nyáron végül feltűnt, hogy Reico sosincs bent az irattárban. A Telegraph szerint a férfit utána  egyszerűen kirúgták, ügyében akkor az ügyészség nem rendelt el nyomozást, mert szerintük a krónikus lógás nem bűncselekmény.

Viszont a valenciai bíróság mégis ügyet csinált a dologból, és végül büntetést is kiszabtak a munkakerülőre: kilenc évre eltiltották a közhivatal viselésétől.

Reico a bíróságon védekezett is, azt állította, hogy az irodán kívül dokumentál, ami igazi rabszolgamunka. Viszont a bíróság egyetlen olyan dokumentumot sem talált az irattárban, amely alátámasztotta volna, hogy a modern kor rabszolgája akár csak egy percet is dolgozott volna. A bíró az ítélethirdetéskor megrótta a tartományi kormányt is, mert szerinte a férfi aligha lóghatott volna 10 éven keresztül, ha ez bárkit is érdekelt volna a főnökei közül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top