Aktuális

Vizsgálatot indítottak a japán egyetemeken, miután kiderült, hogy alulpontozták a nő jelentkezőket

Minden női felvételiző esetében csökkentették a pontszámot, hogy kevesebb nőt kelljen felvenni.

Átfogó vizsgálatot indítottak pénteken Japán valamennyi orvostudományi egyetemén a nemek közötti egyenlőség elvének betartásáról az után, hogy a múlt héten kiderült, a tokiói orvostudományi egyetemen éveken át manipulálták a felvételi pontszámokat. Hogy kevesebb nőt kelljen felvenniük, az egyetemen a nők pontjait csökkentették, egyes férfiakét pedig megemelték.

Az oktatási tárca mind a nyolcvanegy állami és magán orvosi egyetemen elrendelte a felvételi rendszer átfogó vizsgálatát, egyebek között megvizsgálják, hogy az idén bejutottak esetében milyen a férfiak és a nők aránya. Ez az első ilyen országos vizsgálat az ázsiai országban. 

Ha az eredmények elfogadhatatlanok lesznek, további vizsgálatok várhatók

– közölte a tárca illetékese, hozzátéve, hogy szeptember elején teszik közzé az eredményeket. Hajasi Josimasa oktatási miniszter hangsúlyozta: „minden egyetemtől elvárom, hogy őszintén válaszoljanak”. 

A vizsgálatot a tokiói orvosi egyetemen kirobbant botrány nyomán rendeleték el. Az intézmény belső vizsgálata során kiderült, hogy 2006 óta működött a vezetés által elrendelt pontszámcsökkentés gyakorlata, ami világszerte hatalmas felháborodást váltott ki az emberekből. Az egyetem volt elnökei közül kettő pénzt kapott azoktól a szülőktől, akiknek gyermekei úgy jutottak be az egyetemre, hogy megnövelték pontszámukat. Az egyetemen végzettek gyermekeinek pontszámát is növelték, hogy az intézmény több adományhoz juthasson általuk.

Az egyetem korábbi vezetői minden női felvételiző esetében csökkentették a pontszámot, amit azzal magyaráztak, hogy ily módon akarták megakadályozni az orvoshiányt az egyetemhez kapcsolódó kórházakban, mondván, hogy a női orvosok házasságkötés, szülés után elhagyhatják az intézményt, vagy hosszabb szabadságra mehetnek.

Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy Abe Sinzo japán kormányfő elsődleges célként tűzte ki egy olyan társadalom kialakítását, ahol „a nők ragyoghatnak”, de a felkelő nap országában a nőknek harcot kell vívniuk a munkavállalás terén, számos akadályt kell leküzdeniük, amikor szülés után vissza akarnak térni munkájukhoz, ami elriasztja őket a gyermekvállalástól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top