Aktuális

Genovai hídomlás: megszólalt az üzemeltető cég vezetősége

A cég kártérítést ígért a családoknak és Genova városának, de azt továbbra is tagadták, hogy a híd karbantartási mulasztások miatt omlott volna le. Közben tovább nőtt az áldozatok száma.

Félmilliárd euró, 160 milliárd forintnak megfelelő kártérítést helyezett kilátásba az áldozatok családtagjai, valamint Genova városa számára a leomlott hidat üzemeltető autósztráda-társaság vezetősége. 

Giovanni Castellucci, az Autostrade per l’Italia vezérigazgatója és a társaság elnöke, Fabio Cerchiai bejelentette: a vállalat készen áll arra, hogy teljesen lebontsa a leomlott hidat, és helyére acélhidat emeljen. Számításaik szerint a munkát nyolc hónap alatt el tudják végezni. Emellett segítenének a hídomlás miatt kiköltöztetett több mint 600 ember költségeinek fedezésében.

Ez volt az első alkalom, hogy a sztrádatársaság vezetősége a keddi katasztrófa óta a nyilvánosság elé állt. Korábban rövid közleményben utasították el, hogy a híd karbantartási mulasztás miatt omlott volna le.

A cég szerint a híd rendszeres ellenőrzés alatt állt, és „jó egészségnek” örvendett. Elismerték, hogy tavasszal a Morandi híd korszerűsítéséről döntöttek, de visszautasították, hogy erre a szerkezet rossz állapota miatt volt szükség. Tagadták azt is, hogy a sztrádatársaság üzemeltette útvonalakon más hidak is veszélyesek lennének.

Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes közösségi oldalára azt írta, az állam „nem fogad el alamizsnát” a sztrádatársaságtól. „A bocsánatkérés keveset ér, hiteles kártérítés kell, nem cserebere” – írta Di Maio, hangsúlyozva, hogy az olasz kormány továbbra is a vállalat koncessziós jogának visszavonásán dolgozik.

Közben a híd roncsai alatt újabb holttestet találtak, és az egyik kórházban ápolt súlyos sérült – egy eddig gyógyszeres kómában tartott 37 éves román férfi – meghalt. Így a halálos áldozatok száma 43-ra emelkedett.

A Polcevera-patak fölött negyven méter magasan álló Morandi autópályahíd nyolcvan méteres szakasza kedd délben omlott a mélybe, lakásokra, vasúti sínekre, gyárakra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top