Aktuális

Elárulta egy rakodó a reptéri csomagfosztogatók módszerét

Részletesen elmesélte egy reptéri rakodómunkás, hogyan is fosztogatják üzemszerűen a feladott poggyászokat Ferihegyen.

 „Bele van kalkulálva a rakodók bérébe, hogy szajréznak” – mondta az Indexnek egy ferihegyi rakodómunkás. „Nem a repülőtér épületében történik a csomagok nyitogatása. A csomagfeladás útja végig be van kamerázva, a különböző cégek munkásai együtt dolgoznak, ott van a repülőtéri személyzet is. A nyúlkálás akkor kezdődik, amikor a csomag elhagyja az épületet, és elindul a repülőgép felé.”

A vallomásból kiderül, hogy a rakodók háromfős csoportban dolgoznak: egyikük lent a futószalagra rakja a bőröndöket, két ember pedig a csomagtérben tevékenykedik. A gépen lévő emberek közül egyik nyitogatja a csomagokat, a másik pedig pakolja őket. Hogy ne bukjanak le egyből, ha valaki benéz a csomagtérbe, falat építenek a nehezen nyitható, lefóliázott csomagokból, és mögötte történik a tolvajlás.

MTI Fotó: Mohai Balázs

A rakodó választja ki az ígéretes bőröndöket, amelyeket az épített fal mögé dob, a fosztogató gyorsan kinyitja, átkutatja, és elveszi azt, ami tetszik neki. Sietniük kell, mert „a gép feltöltésére legfeljebb fél óra van. Három ember munkáját pedig csak kettő végzi, mert egyikük a nyitogatással foglalkozik.”

Néha rendőrök zavarják meg a lopást, de őket már akkor kiszúrják, amikor civil autójukkal a repülőgép felé közelednek. A raktérben dolgoznak ugyan biztonsági őrök is, akik kamerákkal figyelik a rakodási folyamatot, de ők pont akkor fordítják félre a kamerát, amikor a rakodók szólnak nekik. „Ezek nyomott órabérű emberek, akik valamennyi pénzért összejátszanak a rakodókkal. De volt olyan is, hogy a munkások mondták az őröknek: ha mindent lekameráztok, akkor jövő héten már ti pakolhatjátok a csomagot, mert mindnyájan elmegyünk a picsába” – mondta az Indexnek a rakodómunkás.

A lap szerint legfőképp a munkások alacsony bére, másrészről a munkaerőhiány a legfőbb oka a csomagfosztogatásoknak.

A kitálaló rakodómunkás adott néhány tippet is arra, hogyan előzhető meg a csomagfosztogatás:

  • A fóliázott csomagot macerásabb kinyitni, itt kisebb a lopásveszély.
  • Rögtön a csomag átvételekor vizsgáljuk át a bőröndünket, hogy az esetleges hiányt egyből jelenthessük.
  • Ne hagyjunk értékeket a bőröndben.
  • Ha a gépnél kérik el a kézipoggyászunkat, akkor szánjunk időt arra, hogy kivegyük az értékeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top