Aktuális

A Facebookon árvereznek épp el egy 16 éves lányt

Nő jogászok követelik a kormánytól, hogy állítsa le az árverést.

Október 25-én került fel a Facebookra egy post, melyben egy 16 éves dél-szudáni lányra licitálhatnak a potenciális kérők. A tinilány, akit ily módon akar férjhez kényszeríteni a családja, a fotón kifejezéstelen arccal áll egy vigyorgó férfi mellett. A bejegyzés leszögezi, hogy a dinka kultúrában, mely népcsoporthoz a lány is tartozik, az ilyesfajta versengés teljesen megengedett. A lány magasságára utalva pedig vicceskedve közlik, hogy a licit nyertesének gyermekei garantáltan NBA kosaras termetűek lesznek.

(Facebook)

A lányra már többen licitáltak, köztük állami tisztségviselők is. A legmagasabb ajánlat eddig 500 tehén és 3 autó volt.

A Dél-Szudáni Nő Jogászok Nemzeti Szövetsége követeli a kormánytól, hogy állítsa le az árverést, és vizsgálja ki az ügyet, illetve függesszék fel azokat a tisztségviselőket, akik ajánlatot tettek a lányra. 

„Ez a gyakorlat brutális emberi jogi jogsértés, és semmibe veszi a lány jogait. Nem csak megfosztja a lányt a tanulás lehetőségétől és korlátozza jövőbeni lehetőségeit, hanem növeli az erőszak kockázatát, veszélyezteti az egészségi állapotát és vagyontárggyá alacsonyítja őt, megfosztva a választás lehetőségétől” – fogalmazott Monica Adhiue, a szövetség ügyvezető igazgatója.

Hozzátette, hogy a hasonló helyzetben lévő lányokat arra biztatják, kérjenek segítséget a rendőrségtől és a női jogvédőktől.

Suzy Natana ügyvéd elmondta: sok esetben a kulturális hagyományok akadályozzák a nők védelmére vonatkozó jogszabályok betartását. A nagy tiszteletnek örvendő, tradicionális helyi vezetőknek kulcsszerepet kellene vállalniuk abban, hogy megváltoztassák az emberek nézőpontját, és megakadályozzák a gyermekházasságokat.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top