Aktuális

Kedden beiktatták, szerdán rendeletben könnyítette meg az esőerdők irtását

Nem vesztegeti az időt az új brazil elnök, veszélyben „a bolygó tüdeje”.

Beváltotta kampányígéretét az új brazil elnök: Jair Bolsonaro szerdai rendelete nyomán ezentúl a mezőgazdasági minisztérium dönthet a bennszülöttek földjeinek ügyében. Ez a nemzetközi sajtó szerint azt jelenti, hogy a kedden beiktatott elnök utat nyitott az esőerdők kivágásának.

Bolsonaro a tavalyi elnökválasztási kampány során jelentette be: fontolgatja, hogy a mezőgazdasági tárca hatáskörébe utalja a bennszülöttek ügyeit. A politikus „gazdasági akadálynak” nevezte az esőerdők jogszabályi védelmét, és jelezte: támogatja, hogy kereskedelmi tevékenységbe fogjanak a bennszülöttek földjein, amit eddig törvény tiltott – fogalmaz az MTI.

A bejelentés ellen akkor több jogvédő csoport is tiltakozni kezdett. A bíráló hangok szerint a rezervátumok megnyitása az őshonos kultúra pusztulásával járna. Környezetvédők Amazónia utolsó védelmezőiként tekintenek a bennszülöttekre. Az Amazonas-medencében található összefüggő erdőségek állítják elő a légkörben található oxigén 20 százalékát. A területet – amelynek 60 százaléka Brazíliához tartozik – „a bolygó tüdejének” is hívják.

2017 augusztusa és 2018 júliusa között egymillió focipályányi erdőt vágtak ki Brazíliában a hivatalos adatok szerint. A latin-amerikai országban 2004 és 2012 között jelentősen csökkent a kiirtott erdők nagysága egyebek közt a kormányzati szigorításoknak köszönhetően.

Ennek azonban a jelek szerint most vége.

MTI/EPA-EFE/Marcelo Chello

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top