Aktuális

Titokban készítenek elő környezetrombolást a Hajógyári-szigeten?

Bár korábban az ellenkezőjét állították, a projekt előkészítése folyamatban van.

A 444 még július végén számolt be róla, hogy a kormány teljesen letett a Hajógyári-szigetre tervezett árvízvédelmi gátak építéséről, de azt is bejelentették, hogy egyáltalán nem nyúlnak a helyszínhez, ami azt is jelenti, hogy nem kell kivágni az egyedi ártéri erdősávot, amely a fővárosban ritkaságnak számító természetes partszakaszon található.

Ehhez képest, a lap friss információi szerint a projektet azóta sem fújták le, erről pedig határozatot sem hoztak. A súlyos környezetkárosítással járó projekt így szeptember 24-én megkaphatja a környezetvédelmi engedélyt. 

A Hajógyári-projekttel szemben korábban széleskörű lakossági és önkormányzati tiltakozás indult. A Hajógyári-sziget sajátossága, hogy a déli része sűrűbben be van építve, míg az északi, főként az önkormányzat és a főváros tulajdonában álló területen nincsenek nagyobb épületek, így ott nincs szükség a gátakra. A műtárgyak kiépítése azzal járna, hogy 10 méteres sávban teljesen kiirtanák az ártéri erdősávot, a mostani természetes partot pedig terméskővel szórnák be. A projekt ötlete ellen még a kerület korábbi – fideszes – polgármestere, Bús Balázs is tiltakozott, sőt, gyakorlatban is akadályozta annak megindítását. 

Titokban folytatja a kormány a Hajógyári-sziget lerombolását?

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

A kormány korábban cáfolta, hogy bármilyen nagyobb építkezést tervezne az északi részre. A 444 információi szerint azonban nem az történik, amit a kormány korábban bejelentett, egyelőre arról sem született kormányhatározat vagy egyéb dokumentum, hogy az árvízvédelmi projektet – a körgáttal és az ártéri erdő kiirtásával – visszavonták volna. A tervezés pedig tovább folytatódik, ugyanis az előkészítésbe bevont, állami tulajdonú vízügyi cég most is dolgozik a terveken. A WWF Magyarország a lapnak megerősítette, hogy a következő fázis a környezetvédelmi engedély megadása lehet, amelynek szeptember 24. a határideje. 

A 444 kereste az üggyel kapcsolatban a projektgazda Belügyminisztériumot, onnan azonban cikkünk megjelenéséig nem kaptak választ. 

További cikkeink Budapest ügyeivel kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top