nlc.hu
Aktuális

Hajógyári-sziget árvíz fejlesztés

Tömeges fakivágást terveznek az óbudai Hajógyári-szigeten

A drasztikus beavatkozás során a legrosszabb esetben akár 1000, 30 centiméternél nagyobb átmérőjű fát is kivágnának a Sziget Fesztiválnak is otthont adó óbudai Hajógyári-szigeten.
Hajógyári-sziget a fesztivál idején - Fotó: MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Régi cél az óbudai Hajógyári-sziget fejlesztése. Nem először merül föl, hogy a nyaranta megrendezett Sziget Fesztiválon túl másra is lehetne „hasznosítani” az év közben leginkább kutyafuttatóként működő óbudai Hajógyári-szigetet. Erre eddig akárhány terv és ötlet született, a beépítésnek következetesen gátat szabott, hogy a sziget teljes területe hullámtér, amelyet rendszeresen elönt a Duna.

A legújabb terv, amellyel előállt a kormány, egy olyan védműrendszer megépítése, amelyik az egész szigetet védené az áradásoktól. A projekthez készült hatásvizsgálat dokumentációja alapján azonban ehhez legrosszabb esetben 950-1000 darab 30 centiméternél nagyobb átmérőjű fát kell kivágni. A szigeten található 15,3 hektár ligeterdő majdnem ötödét érintené a védműrendszer megépítése – derítette ki a Népszava.

A lap azt is említi, hogy a kormány 3 évvel ezelőtt döntött a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia létrehozásáról az Óbudai sziget déli részének Pest felőli szarván, majd sokáig lényegében nem történt semmi az ügyben. Végül tavaly újabb határozat született a Hajógyári-sziget árvízvédelmi rendszerének kiépítéséről. A beruházás előkészítésére 628 millió forintot biztosítottak. 

Így állnak most a Hajógyári sziget tulajdonviszonyai:

  • az ingatlanok leginkább önkormányzati tulajdonban vannak
  • többségük a fővárosé, kisebb részük a kerületé
  • a sziget déli részén lévő állami telkeken fekszik a Hadrianus palota és a tervezett sportakadémia területe is ott van
  • a sziget észak-keleti részén található az egyetlen magánkézben lévő ingatlan

Lesz-e végül Sziget Fesztivál idén nyáron a Hajógyári-szigeten?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top