Aktuális

Magyarországon is járt az új-zélandi merénylő

Vizsgálják, hogy valóban a balkáni országok történetéről akart tanulni, vagy más céllal érkezett Bulgáriába, Romániába és Magyarországra.

Vizsgálatot indított a bolgár vádhatóság az új-zélandi Christchurch két mecsete elleni 49 halálos áldozatot követelő terrortámadás elkövetője ellen a férfi esetleges bulgáriai kapcsolatai miatt – közölte Szotir Cacarov bolgár főügyész péntek este, miután kormánytagokkal és a bolgár hírszerzési hatóságok képviselőivel tanácskozott.

Az eddigi adatok szerint a 28 éves, szélsőséges ausztrál férfi Bulgáriában, Romániában és Magyarországon is megfordult. A merénylethez használt fegyverein pedig a törökök ellen küzdő történelmi személyiségek nevei és muszlim vereségeket jelző történelmi dátumok is fel voltak tüntetve.

Az egyik fegyveren a törökök ellen harcoló Hunyadi János, illetve az egyik táron a 15. században élt Horogszegi Szilágyi Mihály, a Magyar Királyság régense, erdélyi vajda neve is szerepelt.

Gyászolók a mecsetnél az új-zélandi Christchurchben, ahol egy szélsőséges ausztrál merénylő 2019. március 15-én lövöldözni kezdett, és 49 ember megölt (Fotó: Fiona Goodall/Getty Images)

Brenton Tarrant 2018. november 9. és 15. között turistaként tartózkodott Bulgáriában, ahol történelmi jelentőségű helyeket látogatott meg. Ezt követően november 15-én repülőgépen Bukarestbe utazott tovább, ahol autót bérelt, majd Magyarországra látogatott.

A vizsgálat célja, hogy megállapítsák: „az a verzió, miszerint történelmi helyeket akart meglátogatni, és a balkáni országok történetéről akart tanulni, helytálló-e, vagy esetleg más indítékai voltak”.

Fotó: MTI/AP

A főügyész szerint 2016. december 28. és 30. között a merénylő balkáni országokban is megfordult, így a többi között Szerbiában, Horvátországban, Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában is járt. Hangsúlyozta: a bolgár hatóságok most azon dolgoznak, hogy kiderítsék, a merénylő rendelkezett-e Bulgáriában kapcsolatokkal.

Brenton Tarrant ellen tömeggyilkosságért emeltek vádat pénteken, a férfi közömbösen fogadta a bíróság döntését, és nem is kérte, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezzék. 

Az ausztrál férfi a fejére szerelt kamera segítségével a Facebookon élőben közvetítette ámokfutását a Maszdzsid an-Núr mecsetnél. A 17 perces videón látszik, ahogy autón megérkezik az épülethez, bemegy, és elkezd lőni a bent lévőkre. Ezután visszamegy az autójához, egy másik fegyvert vesz a kezébe, újra bemegy, és ismét lőni kezd.

Ezután elhajt az autóval, de vezetés közben is lő még a mecset felé. A férfi a közvetítés előtt közölt egy 74 oldalas kiáltványt, amelyben leszögezi: fehér bőrű ausztrál, rasszista, tettét bevándorlásellenessége motiválta. A dokumentumban megszállóknak nevezni a bevándorlókat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top