Aktuális

Egy órájuk volt felkészülni a pilótáknak a lezuhant Boeing típusából

Erre a repülőgéptípusra nem képezték ki őket külön, pedig nem ugyanolyan, mint a többi Boeing.

Nem kaptak megfelelő képzést a Boeing 737 Max 8-as repülőgép amerikai pilótái – írja a Quartz cikke alapján az Index. Egy ilyen gép zuhant le 157 utassal a fedélzetén március elején, fél évvel korábban pedig Indonéziában.

A típust vezethette minden pilóta, aki értett a Boeing 737-800 kategória gépeihez. A Max 8-as egyik szoftvere, az MCAS-rendszer azonban nem működött tökéletesen – vélhetően a rivális Airbusszal folytatott verseny miatt feszített tempójú fejlesztés következtében. A pilótáknak bizonyos helyzetekben ki kellett volna kapcsolniuk az automata korrekciós rendszert, ám ez időigényes folyamat, és nem is egyszerű.

Egy Boeing 737 Max 8-as repülőgép. Fotó: Lizhenyu / Imaginechina

Az amerikai pilóták nem kaptak külön képzést a gépre, mindössze egy órában, iPaden keresztül tájékoztatták őket az MCAS-rendszer működéséről. Az Ethiopian Airlines lezuhant utasszállítójának fekete doboza szerint a baleset nagyon hasonlít az indonéz gép katasztrófájának körülményeihez, és mindkét meghibásodás az MCAS-rendszerrel függ össze.

A Boeing 737 Max 8-as gépeket az etiópiai légi katasztrófa után kivonták a forgalomból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top