Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Aktuális

Kiderült, hogyan jött Magyarországra az ausztrál terrorista

Érvényes útlevéllel lépett be az országba tavaly novemberben.

Érvényes útlevéllel, turistaként 90 napig tartózkodhatott vízummentesen Magyarországon az új-zélandi terrorcselekmény elkövetője – közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK).

Közleményük szerint a férfi 2018. november 26-án Lőkösháza vasúti határátkelőhelyen ausztrál állampolgárként egyedül lépett be Magyarországra a Körös Intercity menetrend szerinti járattal.

A férfi terroradatbázisokban nem szerepelt, vele kapcsolatban partnerszolgálati jelzés nem érkezett.

A TEK az érintett országok partnerszolgálataival együttműködve mindent megtesz annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló információk alapján mielőbb rekonstruálni lehessen a tömeggyilkos magyarországi tartózkodásának körülményeit.

A pénteki christchurchi terrortámadásban 50 ember halt meg, és további 50 megsebesült.

Az ausztrál merénylőről – aki átalakított félautomata fegyvert használt – kiderült, hogy fegyverein olyan történelmi szerb vezetők neve is szerepel, akik az 500 éves ottomán uralom ellen harcoltak a Balkánon.

Az egyik fegyveren a törökök ellen harcoló Hunyadi János, az egyik táron a 15. században élt Szilágyi Mihály, Magyarország egykori kormányzója, Hunyadi Mátyás nagybátyja, erdélyi vajda neve is fel volt tüntetve.

(Nyitókép: MTI/EPA/SNPA Pool/Martin Hunter)

Címlap

top