Aktuális

Már vizsgálja a TEK az új-zélandi tömeggyilkos magyarországi útját

A merénylő tavaly novemberben nálunk is járt.

Ötvenen meghaltak és többtucatnyian megsérültek, amikor egy 28 éves ausztrál férfi, Brendon Tarrant fegyverrel támadt két mecsetre az új-zélandi Christchurch városában.

Mi is megírtuk, hogy nem sokkal a merénylet után kiderült: a támadó tavaly novemberben Magyarországon is járt, állítólag azért, hogy történelmi emlékhelyeket keressen fel. A férfi egyik fegyverén ráadásul a 15. században a törökök ellen harcoló Hunyadi János és sógora, Szilágyi Mihály, Magyarország egykori kormányzója, Hunyadi Mátyás nagybátyja, erdélyi vajda neve is szerepelt egyéb történelmi vezetők nevei mellett.

A Terrorelhárítási Központ közölte, hogy együttműködnek az új-zélandi terrorcselekmény elkövetőjével kapcsolatos vizsgálatokban az érintett országok partner szolgálataival a merénylő magyarországi utazási és tartózkodási körülményeinek teljes körű feltárása érdekében.

Brendon Tarrant Bulgáriából érkezett Magyarországra, Románia érintésével. Korábban Horvátországban, Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában is megfordult.

Kiemelt kép: MTI/EPA/SNPA Pool/Martin Hunter

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top