Aktuális

Bárányhimlős lett, és kórházba került a kötelező védőoltások legnagyobb kritikusa

Korábban „sztálinistának” nevezte a gyerekkori védőoltások kötelezővé tételét.

Bárányhimlős lett és kórházba került Massimiliano Fedriga olasz politikus, az Olaszországban bevezetett kötelező védőoltások hangos kritikusa. A politikus négy napot töltött megfigyelés alatt, miután a múlt héten elkapta a vírust, jelenleg otthon lábadozik – írja az Independent.

Fedriga a Matteo Salvini által vezetett, szélsőjobboldali Liga politikusaként hevesen bírálta a kormány korábbi döntését, amivel 12 betegség, köztük a bárányhimlő ellen is kötelezővé tették a gyerekkori védőoltást. Azok a gyerekek, akiket nem oltatnak be a szüleik, nem járhatnak óvodába és iskolába, a szülők pedig súlyos bírságokat kaphatnak a törvény szerint. Ezt az intézkedést nem mellesleg a 2017-es kanyarójárvány miatt kellett bevezetni, ami legalábbis részben az oltásellenesség miatt alakulhatott ki.

A törvénynek számos ellenzője akadt. Köztük volt Fedriga is, aki szerint nem helyes, ha a szülőkre ráerőltetik a védőoltásokat. A politikus egy interjúban egyenesen sztálinistának nevezte a törvényt.

Most azonban ő maga került kórházba a bárányhimlő miatt. A politikus a Facebookon jelentkezett be, miután többen örömüket fejezték ki a hír hallatán. A bejegyzésben Fedriga leírta, hogy nem tartja magát oltásellenesnek, és saját gyerekeit is mind beoltatta. Ugyanakkor úgy érzi, hogy a megfelelő eredmény eléréséhez nem erőszakot kell alkalmazni, hanem szövetséget kell kötni a családokkal.

Egy ismert olasz orvos, Roberto Burioni a honlapján azt írta: az eset intő példa lehet mindazon felnőttek számára, akik nem hajlandók beoltatni magukat vagy a gyerekeiket. Kiemelte, hogy ha például egy terhes nő kapja el a bárányhimlőt, a magzat egészsége is veszélybe kerül.

Az egyetlen módja, hogy elkerüljük az ilyen tragédiákat, ha mindannyian beoltatjuk magunkat, hogy megelőzzük a veszélyes vírusok terjedését

– írta.

Kiemelt kép: Andrea Ronchini / NurPhoto (AFP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top