Aktuális

Máskor adnák be a gyerekorvosok a bárányhimlőoltást

Áprilisban tették kötelezővé a bárányhimlő ellen oltást, amit üdvözöltek a gyerekorvosok, de az oltási időpontok megválasztását problémásnak tartják.

Mint azt mi is megírtuk, szeptembertől kötelező lesz a bárányhimlő elleni védőoltás, amit a gyerekeknek két új oltási időpontban, 13 és 16 hónaposan kell megkapniuk. A medicalonline cikkéből az derül ki, hogy szeptemberben, októberben és novemberben azok részesülnek védőoltásban, akik akkor 13 hónaposak, míg decemberben már a 13 és 16 hónaposok is kapnak oltást.

A vakcina két adagja úgy illeszkedik az oltási rendbe, hogy a kisbabák a születésüket követően, aztán 2, 3 és 4, majd 12, 13, 15, 16 és 18 hónaposan is kapnak oltást. Vagyis a gyerekek első másfél évében nem hatszor, hanem nyolcszor szúrják majd meg őket. Ez pedig a gyerekekre és szüleikre is extra terheket ró.

A gyermekgyógyászok azt nehezményezik, hogy az oltások időpontjáról nem történt előzetes egyeztetés, így a teljes gyermekgyógyász szakma a sajtóból tudta meg, hogy a védőoltást 13 és 16 hónapos korban kell beadni.

A gyermekgyógyászok most levélben fordultak az országos tiszti főorvoshoz, hogy – a nemzetközi tapasztalatokra hivatkozva – engedélyezzék az oltás beadását a 15 és 18 hónapos korban esedékes kötelező védőoltásokkal együtt. Így nem nőne az orvos-beteg találkozások száma.

A tiszti főorvos azonban azzal érvel, hogy a 13 hónapos korban történő oltáskezdés célja az, hogy a kicsiket minél hamarabb megvédjék.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top