Aktuális

Az Iszlám Állam egyik harcosát fogták el a Ferihegyen

A gyanú szerint a szír férfi lefejezésekben is részt vehetett.

A Ferihegyen fogták el az Iszlám Állam egyik harcosát. A szír férfi a gyanú szerint lefejezésekben is részt vett – olvasható az Ügyészség honlapján.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a Terrorelhárítási Központtal együttműködve pénteken őrizetbe vette és gyanúsítottként kihallgatta a férfit, aki három éve az ISIS tagja.

Az ügyészségi közlemény szerint a 27 éves férfit még 2018. december 30-án fogták el a Liszt Ferenc repülőtéren, miután hamis okirattal próbálta meg igazolni saját és a vele lévő nő személyazonosságát. A bíróság embercsempészés bűntette és más bűncselekmények miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint 3 évre kiutasította Magyarországról. A kitoloncolás végrehajtása érdekében a férfi idegenrendészeti őrizetbe került.

Eközben derült ki, hogy a férfi 2016 óta az Iszlám Állam (ISIS) nemzetközi terrorszervezet tagja. A nyomozás adatai alapján amikor 2016-ban a szíriai Homsz városában egy helyi lakos megtagadta, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez, az ISIS bosszúból és a lakosság megfélemlítése céljából a csatlakozást megtagadó személy mintegy 20 családtagját kivégezte. A most elfogott férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy a lefejezésekben személyesen is részt vett.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség és a Terrorelhárítási Központ minősített emberölés bűntettével elkövetett terrorcselekmény bűntettével és terrorcselekmény előkészületével gyanúsítja a férfit, és indítványt tettek a letartóztatására.

Kiemelt képünk illusztráció (MTI/Koszticsák Szilárd)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top