Aktuális

Kötelező nyelvvizsga: haladékot kaphatnak a felvételizők

A Magyar Nemzet szerint elképzelhető, hogy bizonyos szakokon egyéves haladékot adnának a jelentkezőknek.

Egyes szakokon nem követelhető meg a középfokú nyelvvizsga a felvételizőktől, mert túl sokan esnének el a bejutás lehetőségétől – mondta Murai László, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke a Magyar Nemzetnek.

Ezt annak kapcsán mondta, hogy 2020-tól minden alap- és osztatlan képzésre jelentkezőnél felvételi követelmény lesz a középszintű, komplex nyelvvizsga. A lap egyébként más forrásokból is úgy értesült, hogy bizonyos kiemelt szakokon egyéves haladékot adnának a jelentkezőknek.

Murai László szerint nagyon fontos, hogy minél többen tanulhassanak a felsőoktatásban, de legalább ekkora jelentősége van az idegennyelv-tudásnak is. A két elv viszont szembemegy egymással, így nehéz jó megoldást találni.

A szakember úgy véli, fontos lenne szakonként megállapítani a követelményeket. Egyes képzéseken ugyanis nem okoz gondot a szigorítás, míg máshol akár a jelentkezők fele is kiszorulhat a felsőoktatásból.

A műszaki, a pedagógiai és agrárképzésre jelentkezők körében a legrosszabb a helyzet, ám ezek nemzetstratégiailag fontos területek, ahol nem kellene embereket veszíteni a szigorítás miatt. A gazdaságtudományi szakok legtöbbjére, az orvosi vagy jogi képzésre felvételizők zöme viszont már most is nyelvvizsga birtokában jelentkezik.

(Nyitókép: MTI/Marjai János)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top