Aktuális

Vécébe pisilő csecsemő és okos balkezesek a héten az NLCafén

Ezen a héten sokat beszélgettünk arról, milyen az, ha az ember már nem gyerek, hanem neki van gyereke. Újszülöttkortól nagykorúságig mutattunk jó néhány kihívást, ami egy szülőt érhet. (Igen, megoldásokat is.)

Féléves gyerek pelenka nélkül? Ha EC-babád van, egyáltalán nem lehetetlen!

Mi a legnehezebb akkor, ha csecsemőd van? Igen, a sok sírás. Igen, a nem alvás. De a harmadik biztosan a rengeteg pelenkázás!
Vannak anyák, akik nem engedik, hogy sokáig ilyesmivel „rabolják” az idejüket, inkább már félévesen elkezdik megtanítani a gyereküket a szobatisztaságra. Egyfelől mesésen hangzik, másfelől ijesztő. És hát… biztos jó ez a gyereknek? Videós csapatunk, Éva és Peti meglátogatták Krémer Sárát, aki babájánál alkalmazza az Elimination Communication (EC), azaz ürítéses kommunikáció módszerét. Mint Sára mondja, a babák hat hónapos korig még ugyanúgy jelzik a szükséget, mint az éhséget vagy az álmosságot, csak oda kell rájuk figyelni. Neki már majdnem mindig sikerül…


„Nem gondoltam, hogy ennyire nehéz és megalázó lesz” – Pokoljárás sürgősségi fogamzásgátlásért

Nincsenek örökre megoldva a problémák azzal, ha az ember gyereke kinő a pelenkás korból. Sőt, van, ami kimondottan a tinédzser-szülők „ajándéka”, például a kezdődő szexuális élettel kapcsolatos ügyek-bajok. Mondjuk, mikor a lányunk azzal jön haza, hogy a barátjával „nem vigyáztak”. Mit csinál ilyenkor egy megértő anya? Rohan a sürgősségi fogamzásgátló tablettáért. És mivel még van pár óra addig, amíg az hatásos lehet, nyilván hamar meg is kapja. Nos, a magyar egészségügyben nem egészen. Az az anya például, akiről Bodrogi Eszter cikke szól, megjárta a helyi orvosi rendelőt, az ügyeletes kórház nőgyógyászatát és egy fővárosi ambulanciát, mire eljutott odáig, hogy lekezelő szavak helyett gyógyszert kapott.

Sok kommentelőnk a fiatalokat hibáztatja, de Durnics László helyretette őket: „Hát persze, hogy butaságot csináltak, persze, hogy rögtön lépni kellett volna. De ezek az okos megmondók soha nem hibáztak? Mindig jó döntést hoztak és időben? (…) Ez a cikk arról szól, hogy egyesek egészségügyi színekben fizetett munkaidőben királyosat játszanak. Ezen kell változtatni” – írja.

„Kell, hogy pozitív legyél, máshogy nem megy” – autista kisfiáról mesélt a Pokolgép gitárosa

Beni, Adrienn, Csongor és Zalán

A gyereknevelésben haladó szintnek számít, ha az átlagtól eltérő gyermeked van. Ilyen például Csongor, a Pokolgép együttes gitárosának kisfia. Az Autizmus Világnapján Lehoczky Rella Z. Kiss Zalánnal beszélgetett, hogy jobban megértsük azt az idegi-fejlődési rendellenességet, amivel több tízmillióan élnek világszerte.

Ha úgy élnénk, hogy csak a rossz dolgokat vennénk észre, akkor nem lenne teljes az életünk. Ez azért is fontos, hogy senki se sérüljön lelkileg. Beninek, a másik gyermekünknek is így adhatjuk meg a nyugodt, boldog életet” – mondja Zalán. Ugyanakkor a házaspár nem tagadja, hogy ez nem akármilyen nehézség az életben: „Hároméves volt, amikor megkapta a gyermekkori autizmus diagnózisát. Hogy rögös volt-e az út idáig? Az nem kifejezés!” – mondja Zalán felesége, aztán kiderül, hogy az utca embere sem mindig jó fej.

Egy apa a lánya coming outjáról: „Dorka nem attól lett más, hogy ránk nyitotta az ajtót éjszaka”

Szekeres Tamás és lánya Dorka (Fotó: Hajdú D. András)

Mindenkinek megvan a maga kihívása; megint csak más példa azoké a szülőké, akiknek a gyereke meleg. Ilyen szempontból beszélgetett Mihalicz Csilla Szekeres Tamással lányáról, Dorkáról. Vajon aggódik-e ilyenkor egy apa, hogy gyermeke hogyan talál párt magának? Milyen érzés, ha látja a lánya barátnőjét a párja ölében? Elmegy-e felvonulásokra? „Ha valaki nem fogadja el a gyerekét olyannak, amilyen, az a lelke mélyén akkor sem fogja fenntartások nélkül szeretni és támogatni, ha ilyen cikkeket olvas. Ha igazán szeretem, akkor a homoszexualitása sem zavaró tényező, és kiállok mellette” – véli egy olvasónk, persze olyan is volt, akinek nem tetszett, hogy magánéleti kérdéseket „kiteregetünk”:

Balkezes vagy? Akkor szomorú hírünk van

Balkezes kolléganőnk, Szentes Adél utánajárt: igaz-e, hogy a balkezesek intelligensebbek (neki ugyanis már az általános iskolai osztályfőnöke is ezt mondta). Létezik olyan tudományos vizsgálat, amely arra jutott, hogy a jobbkezesek okosabbak a balkezeseknél, míg más kutatók ennek éppen az ellenkezőjét állapították meg. De mi az igazság? Nem árulom el, de a cikkben megtaláljátok.

SMA-betegek: az állam elutasította őket, most saját maguk akarják összeszedni a pénzt

Forrás: ability.fashion/adszegytizest/

Emlékeztek Noémire, az SMA-beteg kislányra, aki nem kapta meg a támogatást az egyetlen olyan kezeléshez, amellyel van remény javítani az állapotán? Az emberek nem hagyták annyiban a dolgot, és mostanra az első három injekció árát összegyűjtötték, ami önmagában is sok-sok tízmillió forint. De mindenkinek nem segíthet a nyilvánosság, pláne, hogy rengeteg pénzről van szó. A legtöbb pácienst azzal utasítják el, hogy nem tudható biztosan, hogy a kezelés segítene az állapotukon. Az izomsorvadásos betegek nem törődnek bele ebbe, most saját kezükbe veszik a sorsukat és gyűjtést indítanak. Nemsokára videó is készül ehhez, naná, hogy mutatjuk majd nektek!

Van, aki nem bírja az érintést, van, aki azért jön – ötven hajléktalan változott át egy nap alatt

Ezen a héten a Válaszút Házában járt Neményi Márton, és sokat-sokat fotózott. Meg persze írt is. Egy jó kis riportot arról a szépségnapról, amit már hetedszer rendeznek meg a budapesti, XVII. kerületi átmeneti hajléktalanszállón. Nők és férfiak egyaránt jöhetnek pedikűrre, manikűrre, kozmetikushoz vagy fodrászhoz – a szakemberek mind önkéntesen ajánlják fel a munkájukat. „Mindenkinek másért fontos ez a nap. Van, aki csak az opcionális CV-fotó miatt jön, van, akinek egészen konkrét elképzelései vannak, milyen stílussal szeretne visszatérni a munkaerőpiacra, a többség azonban egyszerűen csak újra teljes értékű nőnek vagy férfinak szeretné érezni magát, amikor a végén belenéz a tükörbe” – írja Marci.

Krumpliválság, helikopteres életmentés, vedelő Samantha – egy estém a Jocky tévével

1978 – Patrick Duffy, Larry Hagman, Barbara Bel Geddes

És ahogy a szállón élő nőknek volt egy kis kikapcsolódásuk, úgy nektek is adunk egy kicsit a végére: Fekete Helga volt olyan vakmerő, hogy fél napon át megszakítás nélkül nézte a kedvünkért a Jocky tévét. Igen, volt benne Jockey, de mellette Walker, hegyi doktor, mentőhelikopter és még Robbie, a fóka is. Ugye, hogy ijesztő? A  tévécsatorna tele van tehát a nyolcvanas és a kilencvenes években itthon kedvelt német és amerikai limonádésorozataival, csak legyen hozzá elég agysejtünk. „Ezt a csatornát szeretni fogják azok, akik imádnak a nosztalgiavonaton utazni, akik nem akarják idegesíteni magukat a híreken, akik szerint a nyolcvanas és a kilencvenes években minden jobb volt” – írja Helga. Tény: a Dallast megszépíti az idő – olyan, mint a Szomszédok, az ember újra és újra képes megnézni, miután letette aludni a gyereket. De azért ti csak akkor próbáljátok ki, ha tényleg nincs jobb dolgotok. Szerintünk inkább olvassatok NLCafét – jövő héten is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top