Aktuális

Alig neveztek el nőkről közterületet Budapesten – itt a pontos statisztika!

A budapesti utcák és terek alig több mint tizede visel női nevet, ráadásul ezek majdnem fele nem élő személy volt.

Csaknem kétezer olyan közterület van Budapesten, amelyet valós vagy fiktív személyről neveztek el, esetleg valamilyen keresztnevet visel. Az adatvizualizációval foglalkozó Átló most gyönyörű infografikákon mutatta meg a fővárosi névadási gyakorlatot.

Kiderült, hogy a személynevet viselő közterek 89 százaléka férfinevet kapott. Ennek túlnyomó többsége, 94 százaléka valós személyről lett elnevezve.

Forrás: Átló.hu

Ezzel szemben a női nevet viselő utcáknak csupán 52 százaléka lett valaha élt nőről elnevezve. A többi keresztnév vagy irodalmi alak.

A valós személyek több mint 40 százaléka az 1848–49-es szabadságharc és forradalom, valamint a második világháborút lezáró 1945-ös év közötti közel száz évben halt meg. Ez kijelöli az országos és fővárosi emlékezetpolitika fő irányait is.

A legtöbb közteret a reformkor és a dualizmus nemzetté válási folyamatában kulcsszerepet játszó államférfiakról (Kossuth Lajos, Széchenyi István, Deák Ferenc), hadvezérekről (Bem tábornok és az aradi vértanúk), költőkről (Petőfi Sándor, Arany János, Vörösmarty Mihály, Ady Endre, József Attila) nevezték el. Népszerű még II. Rákóczi Ferenc, Dózsa György, Szent István és Mátyás király.

A valaha élt nők közül a legtöbb közterület Árpád-házi Szent Erzsébet, valamint Wittelsbach Erzsébet, azaz Sissi nevét viseli.

További infografikákat az Átló cikkében találsz.

(Címlapi illusztráció: MTI/Kovács Attila)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top