Aktuális

Fiának és férjének is BMW-t vett a fejőnő, akinek tévedésből utaltak 81 milliót

Egy pillanat alatt lett multimilliomos az a rokkantnyugdíjas fejőnő, akinek számlájára volt cége 81 ezer forint helyett tévedésből 81 millió forintot utalt át. H. Terézia költeni kezdett. Elkísértük az első tárgyalására.

A Tolna megyei, Duna-parti falu apró házai sűrűn sorakoznak a vízparton, legtöbbjükön a redőny leengedve, a spaletta gondosan bezárva. A fűben színesre festett hajók száradnak, valahol egy flex visít. De a strand melletti üzletekben már van mozgás, most töltik fel áruval a büféket a hétvégi nyitásra. A parttól két utcára, H. Terézék portáján lakat lóg. Épp senki nincs otthon.

Szégyelli, hogy bíróság elé áll

Az egykori fejőnőből lett multimilliomos nemrég még választhatott: a fia vagy férje luxusautójában suhanva menjen ügyet intézni, ehelyett most egy öreg csotrogányban üldögél a Szekszárdi Járásbíróság előtt, várja, hogy elkezdődjön a büntetőpere. Kicsit korán érkezett, szerencsére az autóban a férje bátorítja, biztatja, hogy menj csak, én itt várlak lent, ne aggódj, nem lesz semmi baj. Terike pedig hisz neki. Aztán beballag a bíróságra, ahol a morcos őr az idézést kéri tőle. Lehajtott fejjel nyújtja oda, nem néz a férfi szemébe, pedig nem is ismeri, de látszik, röstelli magát. Aztán a lift helyett a lépcsőt választja, gyalog indul a negyedik emeletre. Liheg, mikor leül a székre, majd várakozás közben ömlik belőle a szó.

Nem vagyok bűnös, dehogy sikkasztottam – magyarázza. – Fogadott ügyvédre nincs pénzem, ezért kirendelt védőt kaptam. Tartottam tőle, hogy nem teszi oda magát, de szerencsére iparkodik.”

H. Terézia korábban fejőnő volt a helyi termelőszövetkezetben, de a tejtől allergiás lett, és olyan súlyos ekcémát kapott, hogy leszázalékolták miatta.

Beperelte a munkahelyét, a bíróság pedig havi 80 ezer forint életjáradékot állapított meg számára. Később egy német befektető megvette a keszthelyi téeszt, így innentől Terike minden hónap közepén euróban kapta meg a pénzét.

Készpénzzel fizetett a luxusautókért

Két és fél éve, október közepén a fejőnő férjével még Németországban élt. Nagyot nézett, mikor a szokásos kétszázhatvan euró helyett ezerszer annyi, 262.810 euro landolt a számláján. A volt munkahelye utalta a pénzt, Teréz pedig megörült, nem sokat töprengett az okán. Valójában 81 ezer forintot várt, de úgy volt vele, hogy ez jár neki, mivel korábban több levélben is kérte a céget, hogy egy összegben küldje el a neki járó életjáradékot. Aminek összegét ugyan senki nem tudta, mert az életjáradék lényege, éppen az, hogy az ember az élete végéig, meghatározhatatlan ideig kapja. De az asszony ilyen apróságon nem akadt fent. Úgy volt vele, az ügyintéző biztos tudja, miért ennyi az annyi.

A nő besietett a bankba, hogy azonnal kivegye a pénzt. Ott közölték vele, egy nap legfeljebb 100 ezer eurót kaphat, így a teljes összeget három nap alatt, három részletben vette fel. Pár nap múlva aztán jött az sms a keszthelyi könyvelőtől, hogy tévedésből több pénzt utaltak a számlájára, ezért ami nem az övé belőle, azt haladéktalanul küldje vissza. Terézia telefonon közölte vele, hogy még nem jött meg a pénz, de amint megérkezik, küldi. Nem tette.

(Fotó: nlc)

Rögtön egy BMW X6-os luxusautót vettem a férjemnek, meg a fiam is kapott egy ugyanolyat. Készpénzzel fizettem, naná. Voltak adósságaim, hiteleim, azokat is mind rendeztem – mondja. – Még kölcsönt is adtam, 50 ezer eurót egy ismerősömnek, de papírt nem írtunk róla, ő pedig nem akarja visszaadni.

Fél évig tartott a gazdagság

Közben a téesz tulajdonosa feljelentést tett, a német rendőrség, az Interpol is körözést adott ki a nő ellen, de fél évig nem találták sehol. Végül tavalyelőtt májusban, Passaunál a német rendőrök megállították a házaspárt a BMW-vel, lefoglalták a náluk lévő értékeket, az autót, és előzetes letartóztatásba helyezték az asszonyt.

A bőröndömben volt 120 ezer euró, amit épp vissza akartam hozni a volt cégemnek. Akkor már tudtam, hogy az nem engem illet. Németországban hat hónapig voltam előzetesben. Nagyon rossz volt, kétszemélyes zárkában voltam, naphosszat csak tévéztem, de szerencsére voltak ott magyar elítéltek is, velük jókat beszélgettem. Ők mondták, készüljek fel rá, hogy Magyarországon sokkal rosszabbak lesznek a börtönviszonyok.

A téesz tulajdonosa magánnyomozót és végrehajtót fogadott, ennek a 30 ezer eurós költségét is neki kell kifizetnie.

(Fotó: nlc)

Ugyan már. Mégis miből? Nincs nekem egy fillérem sem. A volt munkahelyem pedig 2016 októbere óta még a járadékomat sem fizeti…

H. Terézia most vadonatúj fehér sportcipőben, farmerben és zöld pulóverben feszeng a vádlottak padján.

 „Nem tudom elképzelni, hogy újra börtönbe kerüljek, mert nem követtem el semmit – mondja. – Súlyos cukorbeteg vagyok, a szívemmel műtöttek, nem élném túl, ha újra rács mögé kerülnék. Igaz, valóban felvettem és költöttem abból a pénzből, amiről azt hittem, hogy az enyém. De ez nem bűn, legfeljebb tévedés, nem igaz?

Nyolc évre is rács mögé kerülhet

Az ügyész sikkasztással vádolja a nyugdíjas fejőnőt. Felajánlotta, ha bűnösnek vallja magát, legfeljebb két év letöltendő börtönbüntetést kaphat, aminek időtartamát a bíróság az enyhítő körülményeket mérlegelve csökkentheti is. Azonban az asszony kirendelt védője tanácsára elutasította az ajánlatot. Így ha elítélik, kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top