Aktuális

Angolérettségi: tündérmeséről is kaptak szöveget a diákok

A második rész témáját nem tartja szerencsésnek a szakember.

Földrengésekről és egy komoly vitát kiváltó vizsgafeladatról is kaptak szöveget a diákok a középszintű angolérettségi első, szövegértést mérő részében – írja az Eduline.

A portál által megszólaltatott szakértő azt mondja, szórakoztatók és jók az első rész szövegei. „Ilyen szempontból jónak tartjuk a szövegértési részt, bár egy érettségiző nem tudja élvezni a szöveget, amikor a konkrét feladatokra kell koncentrálnia. Az első két feladat egyértelmű, a harmadiknál ötből három részfeladatot anélkül is meg lehetett oldani, hogy valaki elolvasná a szöveget. Ám volt olyan is, amelyet csak kizárással lehet egyértelműen megoldani” – mondta az Eduline-nak Rádai Péter, az Euroexam Vizsgaközpont munkatársa, tapasztalt vizsgáztató, aki szerint a szövegek nyelvi szintje megfelelő volt.

Hozzátette azt is, hogy a negyedik szöveghez kapcsolódó egyik részfeladatnál a válasz nem derült ki egyértelműen a megadott szövegből.

A Black Fridayről és a tündérmesékről is kaptak szövegeket a diákok a második, nyelvhelyességi részben. Témáját a szakember, Östör Zsuzsa, az Euroexam Vizsgaközpont vezető vizsgáztató- és tanárképzője nem tartja szerencsésnek, tréfát, pláne vezetést és alkoholfogyasztást érintő szöveget nem szokás tesztben szerepeltetni.

A középszintű angolérettségi négy részből áll, az első feladatsor azt méri, a diák képes-e egy angol nyelvű szöveg gondolatmenetének lényegét megérteni, az érvelést követni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top