Aktuális

Elevenen elégették a diáklányt, az életükkel fizethetnek érte

Nuszrat Dzsahan Rafít azért gyújtották fel, mert szexuális zaklatás miatt bepanaszolta az iskolaigazgatóját. A rendőrök halálbüntetést kértek a gyilkosaira.

Tizenhat ember ellen emeltek vádat Bangladesben az élve elégetett 19 éves lány ügyében, a rendőrök az összes elkövetőre halálbüntetést kértek – írja a BBC híre alapján az Index.

Nuszrat meggyilkolása hatalmas tiltakozási hullámot indított el Bangladesben (Fotó: SAZZAD HOSSAIN / AFP)

Nuszrat Dzsahan Rafí egy Feni városában található iszlám iskola (medresze) tanulójaként panaszolta be szexuális zaklatás miatt az iskolaigazgatóját. A férfi az irodájában molesztálta a lányt; Nuszratnak sikerült elmenekülnie, és családja támogatásával még aznap a rendőrséghez fordult. A rendőrség őrizetbe is vette az igazgatót, de a politikai elittel jó kapcsolatot ápoló pedagógus mellett azonnal tüntetni kezdtek a helyiek, akik Szirádzs Ud Dúla szabadon engedését követelték.

Nuszrat ennek ellenére is kitartott állításai mellett. Az igazgató a börtönből „rendelte el” a meggyilkolását, amelyet öngyilkosságnak akartak álcázni. Az ügyben nyomozó rendőrök megdöbbentek attól, mennyire átgondoltan végeztek vele, „minden egy részletekig kidolgozott haditerv szerint zajlott”.

Az április 6-i záróvizsgájára az iskolába érkező lányt egyik iskolatársnője felcsalta az épület tetejére azzal az ürüggyel, hogy egyik barátját megverték. Amikor a lány felért, négy-öt burkába öltözött társa körbefogta, és azt követelte tőle, hogy vonja vissza feljelentését, majd amikor ezt megtagadta, kerozinnal leöntötték és felgyújtották.

Nuszrat a kegyetlen támadás ellenére egy ideig még életben maradt, így vallomást is tudott tenni a támadói ellen. A nyomozás során az igazgató beismerte, hogy ő rendelte el a lány meggyilkolását, és fény derült két, a kormányzó Avami Liga párthoz tartozó politikus érintettségére is. A tizenhatból tizenkét vádlott beismerő vallomást tett,
a nyomozók az összes feltételezett tettesre halálbüntetést kértek.

A brutális gyilkosság nagyszabású tiltakozó mozgalmat hívott életre Bangladesben, és ráirányította a figyelmet arra, hogy a nők a mai napig ki vannak szolgáltatva a szexuális zaklatásnak – írja a lap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top