Aktuális

Megmenekülhet a mohácsi asszony háza

Megmenekülhet háza lerombolásától és a hajléktalanságtól egy 69 éves mohácsi asszony.

A Baranya Megyei Főügyészség visszavonatná a megyei kormányhivatalnál a 69 éves Tóth Erzsébet mohácsi házának kisajátítását – írja a Mérce. Az ügyészség levele szerint:

„Felhívásunkban indítványoztuk, hogy a közigazgatási hivatal a kisajátítást elrendelő határozatát vonja vissza, az erre vonatkozó kérelmet utasítsa el, egyúttal intézkedjék a kisajátítást kérő tulajdonjogának törlése és határozata végrehajtásának felfüggesztése iránt.” Erzsébet házának és udvarának a területét hivatalosan azért sajátítaná ki az önkormányzat, mert az uniós pénzből épülő vásárcsarnok mellé parkolót építenének oda. Jóllehet a megújuló piac tetején is lesz parkoló, ahogyan a környéken is van számos parkolóhely.

Szekó József fideszes polgármester szerint az ingatlan

„nagyon szemet szúr mindenkinek, lakossági megkeresések is érkeztek,

illetve az önkormányzat is már régóta foglalkozik ezzel a gondolattal, hogy az előterjesztésben szereplő ingatlant meg kell vásárolni”. A kisajátításért összesen 9,3 millió forintos kárpótlásra lenne jogosult Erzsébet és két gyermeke, azonban ebből még közösen sem tudnának venni Mohácson egy másfél szobás lakást.

Tóthot május 7-én megpróbálták otthonából eltávolítani a hatóságok, aznap délelőtt dörömböltek az ajtaján, majd rendőri segítséggel be is törték azt a végrehajtók. Ekkor felszólították, hogy délután fél 4-ig hagyja el a házát, azonban aznap délután már senki nem jelent meg ott. A végrehajtóknak nyomós okuk volt a kilakoltatás abbahagyására, mivel az asszony nem kapta meg időben az arról szóló végzést Mohács önkormányzatától, így pedig

a végrehajtók rongálással fűszerezett intézkedése is jogszerűtlen

volt. Tóth a fentiek miatt a Legfőbb Ügyészséghez fordult, amelyet az a Baranya Megyei Főügyészséghez intézett átiratával helyben hagyott, így Tóth Erzsébet megmenekülhet a kilakoltatástól. A fideszes Szekó József korábban, május 17-én ismételt felszólítást juttatott el az asszonyhoz, amelyben az ingatlan elhagyására és „a kisajátítással szerzett önkormányzati tulajdonjog érvényesítésére” szólította fel.

Május 28-i válaszlevelében Tóth Erzsébet a felszólítást megtagadta, egészen pontosan azt válaszolva a polgármesternek: „Isten, aki elé egyszer ön is oda áll – lehet, hogy igen rövid időn belül –, bizonyosan ezen cselekedetét is számon fogja önön kérni. Úgyhogy még ideje van,

szálljon magába,  mert lejár a kegyelem ideje, és jön az ítélet.

Tájékoztatom önt arról, amiről amúgy is tudomása van, hogy a teljes körű jogi eljárás az ingatlan kisajátítása, továbbá birtokba vételének tárgyában jogilag nem zárult le, ezért (…) engem ne szólítson fel semmire, ne zaklasson, ne fenyegessen.”

Ezt a válaszlevelet követte az ügyészség mostani felszólítása, amely lényegében azt jelenti, Tóth Erzsébetnek sikerülhetett megvédeni a házát. Az április 30-án lejárt kilakoltatási moratórium után nem volt mindenki ilyen szerencsés, jelenleg is több ezer kilakoltatási végzés vár végrehajtásra országszerte. A „Családok Évének” kinevezett 2018-ban pedig összesen háromezer kilakoltatást hajtottak végre Magyarországon, sok helyen kisgyermeket nevelő családok ellen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top