Aktuális

A század végére összeomlik az emberi civilizáció

Most éppen az ausztrálok mondják meg a frankót.

Lassan nem telik el nap anélkül, hogy ne jelenne meg hetvennyolc kutatási végeredmény azzal kapcsolatban, hogy mikor omlik össze a bolygó a klímaváltozás miatt, és ne közölnék ezeket az eredményeket 40 ezer cikkben. Mi is beállunk a sorba, miután a 24.hu a Vice nyomán közölte az Ausztrál Breakthrough Éghajlatváltozási Központ friss tanulmányának egyik fontos tételét. A tanulmányban azt mérték fel, hogy az elkövetkező években mekkora eséllyel omolhat össze civilizációnk a klímaváltozás miatt. A szakértők szerint ha az éghajlatváltozás a jelenlegi ütemben folytatódik, már rövid vagy középtávon fenyegetést jelenthet világunkra. A kutatók úgy gondolják, hogy a globális felmelegedés hatásait alulbecsülik, pontosan azonban nem lehet felmérni a veszélyt, hiszen példátlan következményekről van szó.

Kép: Profimedia

A tanulmányban azt írják, a század közepére visszafordíthatatlanná válik a folyamat, a Föld jelentős része lakhatatlanná válik, az országok elkezdenek széthullani, a kulcsfontosságú élővilágok pedig működésképtelenné válnak. A szakértők szerint azonnal és nagy erőkkel kell megkezdeni a zéró kibocsátás kiépítését. Az élelem- és vízellátás felborulása milliárdokat fog érinteni, még 2 Celsius-fokos, mérsékelt felmelegedés esetén is tömegek vándorolhatnak el korábbi lakhelyükről.

A legrosszabb forgatókönyv szerint az emberi civilizáció már 2050-re összeomolhat, és káosz alakulhat ki. Mivel csak kevés idő áll rendelkezésre, most kell globális szinten mozgósítani az erőket, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top