Aktuális

Lebbencsleves, víz, eper – tömeges ételmérgezések Magyarországon

Ételmérgezések mindig is voltak, most az elmúlt évek legdurvább eseteiből válogattunk.

Nemrég a kerepesi Széchenyi István Általános Iskolában kukacokat találtak a gyerekek az ételben. Az ebéd szállítója a Hungast Vital volt, az egymásra mutogatás hamar elindult. A mintát megvizsgálta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), akik május 21-én megállapították, hogy nem a Hungast Vital hibázott.

Ez csak egy azon botrányok közül, melyekben gyerekek az érintettek.  De nézzük, mik voltak az elmúlt évek tömeges mérgezési esetei, amelyek jól példázzák, hogy egy rosszul tárolt, nem eléggé átsült vagy nem megfelelően felmelegített étel mekkora károkat tud okozni. 

Képünk illusztráció, ettől senki nem lett rosszul (Fotó: pexels.com)

Még élénken emlékszem arra, amikor 1996-ban a JUNIOR Rt. eperlevese kis túlzással fél Budapestet leterítette – köztük a két húgomat is –, így abban az évben összesen 10 364 fő betegedett meg 716 eset során. Szerencsére ehhez képest meglehetősen kevesen haltak meg, ők is főleg gombamérgezés következtében, és nem a közétkeztetés keretein belül. 

2019 Lábatlan

200 gyerek és felnőtt lett rosszul 2019 februárjában Lábatlanon, ahol a bölcsődétől az iskoláig sokan megbetegedtek. A vizsgálatok a levesről mutatták ki a Bacillus cereus nevű kórokozót, illetve ha ez nem lenne elég, a Calici vírus is bekavart, és ebből következően nőtt drámaian a megbetegedések száma. A főzőkonyhában rendkívüli takarítást rendeltek el, és azonnali hatállyal bezáratták ennek idejére. 

2018 Baja

Bátran lehet a legsúlyosabbnak titulálni azt az ételmérgezést, mely egy bajai hűtőházból indult ki. Az egész Európát sújtó betegséget a Listeria monocytogenes baktérium erőteljes változata okozta. A Greenyard vállalat bajai üzemének 2016–2018 között gyártott összes zöldség- és gyümölcskeverékét meg kellett semmisíteni, és visszahívni az eladott termékeket. A vizsgálatok szerint a termékek 2015 óta okoztak megbetegedéseket, Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban is detektáltak megbetegedést. A jelentések szerint 47 fő betegedett meg, és 9-en meg is haltak. A vállalat 10 milliárd forintnak megfelelő kárt szenvedett el, és bár az üzem működése újraindult 2018 szeptemberében, idén június elején a vállalat egy másik belga cégnek, a Roger& Rogernek adta el, akik alapvetően burgonyaszirmot és kukoricaalapú chipset gyártottak. 

Sose edd nyersen!

2018 Domoszló és Kisnána

Több száz megbetegedést észleltek 2018 szeptemberében két Heves megyei településen, az ottani lakosok a vízre gyanakodtak. A Heves Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a Campylobacter nevű baktérium okozta a hányással, hasmenéssel, magas lázzal járó megbetegedéseket. A kórokozót a vízben is azonosították, a hatóság elrendelte a vízfogyasztás korlátozását, az ivóvízhálózat üzemeltetője pedig rendkívüli tisztítást végzett, ezután több megbetegedést nem észleltek.

2017 Budakalász

Egy idősek otthonában több beteg halt meg – lehetett olvasni 2017-ben a lapokban. Egy darabig senki nem tudta, hogy a 40 fokos hőség vagy más okozta a halálozásokat, ám gyorsan tisztázódott, hogy minden bizonnyal Calici vírus okozta fertőzés áll a megbetegedések mögött. A zöldfűszeres túrókrém elfogyasztása után hárman meghaltak, hatan pedig súlyosan megbetegedtek. Az otthon vezetői kezdetben cáfolták az ételmérgezésről szóló híreket. 

2016 Budapest, III. kerület

A Hungast Holding tulajdonában lévő Gyerekmenza Kft. szállította az ételt abba az óbudai iskolába, ahol 258 diák betegedett meg 2016-ban. A kft. vezetői akkor közölték, hogy belső vizsgálatuk nem talált ételmérgezésre utaló jeleket, a Nébih közlése szerint viszont a menüben lévő húst nem hőkezelték megfelelően. Az ügy pikantériája, hogy a döntést a cég megfellebbezte, ám mind a Pest Megyei Kormányhivatal, mind a Budapest Környéki Törvényszék a Nébihnek adott igazat. A céget mindössze 450 ezer forintra büntették. A botlás ellenére a III. kerületi önkormányzat nem bontott szerződést a céggel, ám az ebédek árát visszakérték. Ez vélhetően a megbetegedetteket nem vigasztalta.

UPDATE: Cikkünk megjelenése után derült ki, hogy a  Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság  2019 áprilisában az elsőfokú hatóságot új eljárásra utasította, arra való hivatkozással, hogy a hatóság által lefolytatott vizsgálat adatai alapján nem a megfelelő következtetéseket vonta le. Az ügy folytatódik. 

2001 Székesfehérvár

Több száz gyerek szenvedett ételmérgezést egy általános iskolában, többen kórházba is kerültek az ebéd miatt. A hasmenéssel, hányással  járó megbetegedés miatt harminckét személy, elsősorban iskolás gyerek, illetve néhány felnőtt került kórházba. A vizsgálat során feltárták, hogy a főzőkonyháról 960 adag lebbencsleves és milánói makaróni került ki, ebből 490 adag jutott a Széna téri iskolába. Máshol nem észleltek megbetegedést. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Fejér Megyei Intézete szalmonellát mutatott ki az ételben, ez a tálalókonyha mintájából volt csak kimutatható.

Végtelenül lehetne folytatni a sort, amely azt mutatja, hogy tényleg elég egy kis figyelmetlenség, egy rosszul bezárt hűtő, egy nem eléggé megfőzött zöldség vagy egy túl sokáig álló leves, és máris megvan a baj. Védekezni ellene szinte lehetetlen, de a jó hír, hogy az elmúlt évek statisztikái szerint az ételmérgezések száma folyamatosan csökken.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top