Aktuális

Ezek a legrosszabb magyar közutak

Osztályozták őket, de az összes magyar közúthálózatnak alig a 16 százalékáról szól az adat.

Március 20-án közöltünk egy listát, hogy melyek a legveszélyesebb budapesti utak, ma viszont nem balesetekről, hanem a minőségről lesz szó. Az állami kezelésű utakat fenntartó Magyar Közút Nonprofit Zrt. közzétette a hozzá tartozó úthálózat minőségének adatait, amelyek a tavaly év végi állapotot mutatják. Az Infostart a közlemény alapján írja, hogy a számok alapján tavaly megállt az útminőség évek óta tartó romlása, sőt a felújítások felpörgetése még némi javulásra is elég volt. Megjegyzik, a közel 207 ezer kilométeres magyarországi úthálózat nagy részéről nincs összefoglaló adatbázis, majd 175 ezer kilométer ugyanis önkormányzati tulajdonú helyi út, amelyet a településeknek kell fenntartaniuk, így információval is ők rendelkeznek róla, összefoglaló adatai a 32 ezer kilométeres – a teljes forgalom háromnegyedét lebonyolító – országos közúthálózatot fenntartó Magyar Közútnak vannak – derül ki a G7 cikkéből.

Rendőr a 31-es számú főút, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában megújult 2840 méteres szakaszán Tápiószecsőn 2018. augusztus 24-én, az ünnepélyes átadás napján. MTI Fotó: Illyés Tibor

A társaság az utak burkolatállapotát (vagyis a felületek épségét) egy ötfokozatú skálán sorolja be. Az országos közúthálózat hosszal súlyozott burkolatállapota a 3,9-es átlagról 3,8-ra javult. Az ország különböző részein közlekedő autósok azonban egymástól nagyon eltérő tapasztalatokat szerezhetnek. A Magyar Közút megyei igazgatóságainak adataiból az látszik, hogy Veszprém megyében a legjobbak az útállapotok (3-as átlag), a legrosszabbak pedig Komárom-Esztergomban (4,5). Egy évvel korábban ugyanez a két megye alkotta a két szélsőséget, de Veszprémben 0,5-öt sikerült javítani, míg a szomszédos megye egy tizedet rontott.

Az utak egyenetlenségét is osztályozza egy ötfokozatú skálán a Magyar Közút, és ebben a tekintetben javultak valamelyest az útállapotok: az országos átlag 2,8-ról 2,7-re változott. A megyék közötti eltérések kevésbé jelentősek, mint a burkolatnál, a legjobb Fejér megye osztályzata (2,4), a legrosszabb pedig Győr-Moson-Soproné és Baranyáé (3,1).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top