Aktuális

Szidják, verik az utakon dolgozó munkásokat Magyarországon

Durva dolgok derültek ki a közútkezelő-felmérésből.

Nincs könnyű dolga a közútkezelőnél dolgozóknak, mert sok esetben nemcsak verbálisan, hanem fizikailag is bántottak már őket munkavégzés közben az autósok – ez derült ki a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 94 mérnökségének 1480 munkatársa között készített reprezentatív felmérésből.

A nemrégiben készült belső felmérés szerint:

  • A mérnökségi dolgozók 80 százaléka véli úgy, hogy a munkaterületek mellett elhaladó 10 autós közül maximum 2 sofőr tartja be az ideiglenes sebességkorlátozást.
  • A közutas szakemberek 88 százalékát, vagyis a felmérésben részt vevő, több mint 1300 munkást sértegették már szóban. A türelmetlen autósok rendszerint trágár kifejezésekkel illetik őket.
  • A válaszokból kiderül, hogy az úton dolgozó közutasok több mint 20 százalékát dobálták már meg autókból, többek között paradicsommal, sörös dobozzal és műanyag flakonnal is.
  • Minden harmadik közutast ledudáltak már munkavégzés közben.

A közútkezelő munkatársai védelme érdekében újratervezte a terelések kiépítését, hogy a tényleges munkavégzéstől távolabb kezdődjön a korlátozás. Így nagyobb területet zárnak le, de a dolgozók nagyobb biztonságban vannak, mivel a legtöbb baleset a munkaterület kezdeténél történik. További cél, hogy a terelések kézzel végzett kiépítését munkagép fedezékében végezzék. 

A társaság az ősz folyamán tovább folytatja „Biztonságunk az Ön kezében van!” kampányát. Az idei kampány május végén indult, melyben arra hívták fel a figyelmet, hogy 2000 óta 17 közutas szakember vesztette életét figyelmetlen autósok miatt munkaterületen, az autópályákon pedig szinte hetente éri baleset az ott dolgozókat.

Ezen kívül a közútkezelő országszerte 150 óriás molinót helyez ki a legforgalmasabb útszakaszokon, melyek egy részét angol, ukrán, román és szerb nyelveken készítették el, hogy az országon áthaladó, a nemzetközi tranzitútvonalakon közlekedő külföldi állampolgárokat is hatékonyan meg tudják szólítani. 

(Kiemelt kép: MTI / Koszticsák Szilárd)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top