Aktuális

Fecskefészkeket tesznek tönkre a Flór Ferenc kórházban?

A Facebookon terjedő fotók keltettek riadalmat a fecskéket kedvelők körében. De mi az igazság a Flór Ferenc kórházban zajló felújítás kapcsán kialakult konfliktusban?

A Pest Megyei Flór Ferenc kórház területén idén februárban kezdődött el egy 17 milliárd forintot felemésztő energetikai felújítás. A betegellátás zavartalan, ám a felújítás időszakos lezárásokkal jár. A 2020-ig tartó munkálatok a betegeken kívül, úgy tűnik, a fecskéket viselik meg, fészkeiket legalábbis mindenképp. 

A kórház területét nagyon kedvelik a molnárfecskék, amelyek előszeretettel fészkelnek évek óta a nyitott részeken. A nyílászárócsere viszont nem megoldható a fészkek leverése nélkül, vélhetően ez látható azokon a képeken, amelyek a közösségi médiában kezdtek terjedni, először három hete,  majd június 12-én. A képek alapján nehezen eldönthető, hogy mi  is történik pontosan, ebben a szöveg igyekszik eligazítani az embereket. 

Felújítás. Védett végtelen állat a fecske. Folyamatosan verik le a szemünk láttára a fészkeket. A mama fecskék…

Közzétette: Zsigmond Alexandra – 2019. június 11., kedd

A Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályát (zöldhatóság) is megkerestük az ügyben, hogy magyarázzák el, pontosan mi folyik Kistarcsán. Az tény, hogy a kórház a felújítás miatt engedélyt kapott arra, hogy 2019. április 15-ig a fecskefészkeket eltávolítsa a kórház területéről. Azért eddig, mert a fecskék nagyjából ebben az időszakban érkeznek meg Afrikából, és még nem állnak neki a költésnek. A hivatal tájékoztatása szerint, az engedélyezés kapcsán pontosan jelezni kellett a fecskefészkek számát, majd a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal együttműködésben, 131 műfecskefészket alakítottak ki, illetve sárgyűjtő területet is készítettek a madaraknak. 

A szakhatóság május 29-én egy közérdekű bejelentés nyomán bejárást tartott a kórház területén, ahol megállapították, hogy bár a fészkeket tényleg leverték, a fecskék újból és újból elkezdik azokat építeni, így azokat kell mindig újra leverni. Ezért fecskéket távol tartó szalagok és hálók felszerelését javasolták. A molnárfecskék védett állatok, természetvédelmi értékük 50 ezer forint.

Megoldást az ügyben az jelenthetne, ha a fecskék átszoknának a műfészkekre, mert így vélhetően még több bejelentés is születni fog a jogosan aggódók részéről. 

Az ügyben természetesen megkerestük a kórház főigazgatóját, ám cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top