Aktuális

Százával verték le a fecskefészkeket egy szolnoki építkezésen

Először azt mondták, nem is voltak ott fecskék.

Egymásnak feszültek az önkormányzat emberei és a civil aktivisták Szolnokon egy közingatlan felújítása ügyében. 243 millió forintból újítják fel a lakótelepi orvosi rendelőt, a munkálatokat azonban május végén kezdték el, amikor az épületben és az épület körül már fecskék fészkeltek.

A helyi civileknek gyanús lett, hogy a fészkeket leverték a felújítás során. Egyikük, aki utóbb az Átlátszóra írta meg a történetet, többször is engedélyt kért, hogy felmehessen az emeletekre ellenőrizni a fészkeket, de legtöbbször barátságtalan hangon utasították el, illetve az is előfordult, hogy azt mondták neki, az épületben nem is voltak fecskefészkek.

Május 29-én viszont felvételek is napvilágra kerültek, amelyeken kétségbeesett fecskék keresik fészküket az ablakok beszögelléseiben. A megrongált fészkekről ezek után készített fotókat az Átlátszó szerzője, amelyeket feltöltött a Facebookra, ezek után kavart nagyobb port Szolnokon a fecskefészkek ügye. A civilek rendőrségi feljelentést is tettek természetkárosítás miatt, a nyomozást azonban június 5-én meg is szüntették. Eközben az önkormányzati befolyású hírportálon, a Szóljon.hu-n hazugsággal vádolták a fecskefészkek leverését vélelmező civileket.

Fecskék a fészekben (fotó: CM Dixon/Print Collector/Getty Images)

Szolnokon a  molnárfecskék jelenléte olyannyira jellemző volt, hogy 2010-ben, a „fecskék évében” Magyarországon és Közép-Európában itt tartották nyilván a legtöbb egyedet. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top