Aktuális

“A ruha alatt mind meztelenek vagyunk” – naturista életmódot élőkkel beszélgettünk

Feltártuk kedvenc tevékenységük, a meztelenül fürdőzés mikéntjét, és bemutatunk olyan klassz hazai és tengerparti helyeket, ahol ti is élvezhetitek a korlátok nélküli strandolást, ha kedvet kaptok.

Sajnos az, hogy a felnőtt csatornák tele vannak nudista tematikájú kisfilmekkel, nem tesz jót a naturizmus kultúrájának. Hiszen a naturisták a nyilvánosság előtti szexmentességet írják elő és várják el, és közösségeik jellemzően családorientált klubok és strandok. Egyébként a két hasonlónak tűnő fogalom, a nudizmus és naturizmus nem pontosan ugyanazt jelenti.

Mi a különbség a nudizmus és a naturizmus között?

Nem könnyű erre egzakt választ adni, annak ellenére, hogy a teljes naturista–nudista közösség erről diskurál. Mindkettőben meztelenek az emberek, a meztelen életmód a jellemzője.

A naturista kifejezés régebbi korokra eredeztethető, mint a nudista – pontosan 1891-re. Indiában volt egy klub, amely kolonisták számára nyitott lehetőséget a közösségi meztelenség megélésére. A klubot meztelen bizalom közösségének hívták, és mottója a Let Nature Win (Hagyd, hogy a természet nyerjen) volt.

A Nemzetközi Naturista Szövetség definíciója:

A természettel összhangban álló életmód, amelyet a közösségi meztelenség gyakorlása jellemez azzal a szándékkal, hogy ösztönözze az önbecsülést, mások és a környezet tiszteletét.

A naturisták élvezik a természetben töltött időt, tisztelnek minden élőlényt, legyen az állat vagy növény, embertársaik iránt elfogadóak, és a testüket a templomuknak tekintik, így vonzódnak az egészséges életmódhoz is.

A kezdetek

A fogalom elterjedése 1929-re nyúlik vissza, amikor a Time magazin történetet közölt az FKK (Freikörperkultur – szabad test kultúrája) mozgalomról. 1898-ban alapították Essenben az első FKK-egyesületet, és az 1900-as évektől kezdve Berlinben, valamint az Északi- és Keleti-tengernél egyre több helyen jelentek meg az FKK-strandok. A mozgalom követői felismerték, hogy a házimunkán, a foglalkozásukon, minden polgári köteléken túl létezik valami más is – a természet és az erotikus érintések nélküli meztelenség. A nudisták talán nem rendelkeznek olyan filozófiai háttérrel, mint a naturisták, de a meztelenség ugyanaz. Az FKK mint mozgalom ideológiája egy olyan egészséges életforma létrehozása volt, ami a test és lélek ápolását szorgalmazta, és egyfajta ellenmozgalomnak számított a kor tendenciái, a városiasodás, az iparosodás, a környezetszennyezés és a morális kötelékek ellen.

Nudisták a 70-es években egy kaliforniai strandon (Fotó: Robert Altman/Michael Ochs Archives/Getty Images)

Nudisták a 70-es években egy kaliforniai strandon (Fotó: Robert Altman/Michael Ochs Archives/Getty Images)

Kikényszeríti az elfogadást

Mivel egymás megbámulása illetlenség egy naturista strandon, sokkal felszabadultabb vagyok, nem bámulnak meg, mert mindenki egyformán meztelen

– mondta el Bea, aki barátaival volt először naturista strandon. Évekig jártak a híres délegyházi naturista kempingbe, és Horvátországban is meglátogattak egy hatalmas ilyen területet a tengerparton. „Eredetileg a barátnőm családjában volt szokás. Három gyerekkel jártak nudista kempingbe és strandra, ők belenőttek ebbe valamikor a 90-es évek legelején.

Tapasztalatai alapján a naturista közösségek nagyon befogadók, barátságosak, az elfogadás teljesen természetes alapérték. „Mint minden közösségben, itt is mennek a pletykák, de amikor egy tag meghalt, mindannyian ott voltunk a temetésén” – mondja Bea a magyar naturista közösség összetartásáról és támogató erejéről.

Megkérdeztük, ami a meztelenségről sokunknak eszébe jut, hogy mi a helyzet a szexszel a nudista strandokon, forróbb-e a hangulat még annál is, mint amennyire egy strandokon általában lenni szokott.

Nem nyitottabb ez a társaság sem a szexre, mint máshol.

Egyenlőség

A naturizmus irányító elve az, hogy a ruha alatt mindenki meztelen, ebből adódik a legnagyobb értéke, az egyenlőség. Itt senkin nem látszik, hogy mi a végzettsége, hogy szegény vagy gazdag, egyszerűen meztelen, ahogy mindenki. „Még a 70-es évek végén, amikor az NDK-ban voltunk kempingezni, ismerkedtünk meg egy német házaspárral, akik tagjai voltak az FKK-nak. A tervezett tíz napból ötöt naturista kempingben töltöttünk” – kezdi történetüket Helga, akinek kis óbudai házában minden a természetességről szól. Rengeteg fa, semmi túlzás, csak a szükséges bútorok, minden nagyon praktikus. Saját készítésű frissítővel kínálnak a lányával, aki lelkesen emlékszik vissza gyermekkorának nudista élményeire. Mindketten egy lenge pamutruhában vannak, szinte látszik, hogy most kapták fel, és alatta nincs semmi.

„Már kislányként feltűnt, hogy a naturisták között sokkal felszabadultabb vagyok, mint a textiles strandon vagy az úszóedzésen. Nem érzem a fürkésző tekinteteket, mindenki kedves és vidám – ez van az emlékeimben. Én így nőttem fel, és felnőttként is továbbvittem ezt a szokást, szóval nálunk a naturizmus családi hagyomány” – meséli a fiatal lány.

A szexuális forradalom Magyarországon is lezajlott, még ha ezt a rendszer próbálta is eltitkolni. Amikor először voltunk nudisták között, úgy éreztük, hogy valami nagyon modern, mégis nagyon ősi dolgot csinálunk. Meztelenek vagyunk egymás társaságában anélkül, hogy szexuális kapcsolódás lenne közöttünk” – emlékezett korai naturista éveire Helga. Annak ellenére, hogy lassan nyugdíjba megy, még mindig minden nyáron kempingeznek naturista táborokban, bár azt mondja, a horvátországi kempinget szereti a legjobban, mert ott rengeteg a fiatal, de a hazai strandokon is megfordulnak, Délegyházán vagy a Velencei-tónál.

Fotó: Profimedia, Polaris

Fotó: Profimedia, Polaris

Aktív férfi(-asság) a nudista strandon

Misi 37 éves, nem naturista, de nudizni tinédzserkora óta szokott, szintén a barátaival. Akárcsak Bea, bejárta az ország szinte összes ilyen strandját, mégsem ez a kedvenc stílusa, ahogy ő fogalmazott, hanem…

„A vadkemping! Abban benne van az izgalom, amit már a meztelenség önmagában – legális keretek között – nem ad meg. Néhányszor körbekerekeztük a Balatont és a Velencei-tavat is, nem volt szokatlan a csapattól, hogy ruhátlanul ugorjunk a tóba. Soha nem volt ebből gond. Igaz, nem mászkáltunk egész nap anyaszült meztelenül, de csobbanni rendszeresen pucéran mentünk” – meséli az itthoni nyarakhoz kötődő nudista emlékei közül a nem éppen legálisakat. Hamar kiderül, hogy Misi bárhol legyen a világon, ha fürdik, azt meztelenül teszi. „Strandra, uszodába nem járok, csak természetes vizekben úszom szívesen, és igen, inkább meztelenül. Nincs is kifejezetten fürdőgatyám. Talán emiatt is, de már nem járok nudista strandra, engem a naturista közösség és életmód nem vonz. Túlzásnak tartom, amikor röplabdázáskor nekiütődök a csapattársam nemzőszervéhez!”

Nudista szabályok

Ha már a témánál tartunk, megkérdeztem, hogy mi a helyzet, amikor az önálló életet élő hímtag aktív állapotba kerül a nudista strandon?

„Olyankor indokolatlanul sokáig fekszem hason” – jött a válasz, amin érződik a tapasztalat.

Ez utóbbi szabály is. A neten fellelhető szabályok tudatosak és elfogadhatók. Alap, hogy a naturista strandokon a fürdőruha viselése tilos, ellenben törölköző mindig legyen mindenkinél, mert csupasz altesttel nem ülünk le sehova. Fotózni, szexelni, magázódni szintén tilos, talán magyarázni sem kell ezeket a kitételeket. Furcsa is lenne, anyaszült meztelenül megszólítani a fürdőtársunkat:

Elnézést uram, segítene felállítani ezt a napernyőt?

Hazai naturista fürdőzés

Itthon kisebb-nagyobb tavaknál, a Tiszánál, kempingekben próbálhatjuk ki a nudizmust. Szegeden a Domaszéki-főcsatorna mentén található a Sziksósfürdő naturista strand és kemping, igen népszerű a naturista közösség körében, ahogy a Délegyházi-tavaknál található Naturista Oázis kemping is. A gárdonyi naturista kemping, ahogy leírásukban olvasható, már több évtizede biztosít nudista fürdőzést. A nyolcvanas évek elején a Velencei-tó naturistái belefáradván a rendszeres hétvégi Délegyházi zarándoklatokba, elkezdték keresni a tó környéken a nudizásra alkalmas helyet. Több próbálkozás után végül a Gárdonyi-félszigeten találták meg az ideális helyszínt.

fotó: istock

fotó: istock

Nudista strand a Balatonnál

Már bemutattuk a Balaton eldugott strandjait, de abban nem említettük a nudista fürdőhelyeket, pedig ezek sem zsúfoltak. A balatonberényi a Balaton legrégebbi és legnagyobb naturista kempingjének a része. A 80-as évek végén nyitott meg, nádasoktól jótékonyan rejtve a kíváncsi szemek elől. A tótól kicsit távolabb, Nemesbükön található az Angéla farm és naturista kemping, ahol kutyabarát nudisták pihenhetnek. Itt még a kutyáknak is kialakítottak egy pluszmedencét, hogy amíg a gazdik hűsölnek, ők is játszhassanak.

Meztelenül a tengerparton

Ha a közkedvelt tengerpartokra látogatunk, akkor Horvátországban Krk szigetén és Rovinjban vannak a legnépszerűbb naturista helyek. Barcelonában egy kicsit feljebb a zsúfolt városi strandtól, a Playa de la Mar Bella a hely, ahol textil nélkül napozhatunk. Bulgária is évekig népszerű nyaralási úti cél volt, a híres Aranyhomok tengerpart (Várnától nem messze) is tartogat örömöket a természetes fürdőzés szerelmeseinek. Az Aranyhomok tengerpart északi végében lévő Nirvana kifejezetten naturista partszakasz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top