Utazás

5+5 nyugodt hely a Balatonon

Kerestünk 5+5 olyan helyet, ahol ezen a nyáron kikapcsolódhattok a Balaton-parton.

1. Sajkod

Sajkod korábban – ahogy az egész félsziget, Tihany, Kopasz-hegy, Gödrös és más pontok – kedvelt helye volt a művészek, írók meghitt, családias közösségének, egymást inspiráló szellemi társakként nyaraltak vagy éltek itt. A hatalmas tó élménye, a vadregényes növényzet, a fény és a víz játéka mindenkit lenyűgöz. Egy nyugodt fürdőhelyet keresel, ahonnan jókat lehet túrázni? Akkor a sűrű erdejéről és mediterrán hangulatáról híres Sajkodot ajánljuk, ami egy mesevilág a Tihanyi-félszigeten. A strand mögötti meredek hegyoldalon a fák ezernyi zöldben pompáznak nyáron, a parttal párhuzamosan egy sűrű erdőben kanyarog a sétány, amely elvezet az erdei iskolához és a félsziget lenyűgöző horgásztanyájához.

2. Barátlakások

Ha valami igazán titokzatos hely felfedezésére vágysz, akkor keresd fel a tihanyi barátlakásokat! Feltehetően a X–XI. századtól voltak lakottak ezek a vallási remetetelepet alkotó barlangi üregek. Egészen a XIV. század közepéig tartott a kultikus használatuk. Bár a történetírók nem egyeztek meg ebben, de valószínűleg ortodox görög felekezetű, feltehetően I. András által Tihanyba telepített, bazilita szerzetesek vájták ki a barlangokat. Egyedülálló kirándulási célpont, ráadásul nem is annyira népszerű, hogy turisták sora kígyózzon a barlangokhoz vezető úton.

A Balatonnál is vannak nyugodtabb helyek (Fotó:iStock)

3. Óvári kilátópont

A Tihanyi-félszigetről a leglenyűgözőbb látvány az Óvári kilátópontról nyílik. Ha a barátlakásoknál rátérünk a zöld turistajelzésre, hamarosan fantasztikus balatoni panorámában lehet részünk. A kilátó a Tihanyi-félsziget közepén, az Apáti-hegyen épült, amely 2016 méter magas. Északról az apáti templomtól, nyugat felől a sajkodi strandtól, déli irányból pedig a „Ráta csáva” néven megjelölt területről érhető el gyalogosan, egy igen meredek ösvényen. Miután elértük a fák lombjait, a távoli dombságok, a Balaton hatalmas víztömege és a lankás zöld táj, amit látunk. Elénk tárul a tihanyi levendulaültetvény, a Belső-tó, és a távolban látható az Őrtorony-kilátó, ahova szintén érdemes ellátogatni.

Tanösvények, körséták (Forrás: Wikimédia)

4. Tanösvény

Talán az elnevezése miatt tűnik kicsit ridegnek és unalmasnak, de a Tihanyi-félszigetet behálózó tanösvényen remek túrákat lehet tenni. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén lévő Lóczy-tanösvény teljes hossza 18 kilométer, bárhol rá lehet csatlakozni. A Tihanyi-félszigetet behálózó útvonal kiindulópontja a Sajkod melletti apáti templomromnál van, ahonnan az Apáti-hegyen, a Nyereg-hegyen és a Csúcs-hegyen keresztül a félsziget déli részén található Szarkádi-erdőbe, majd a Gejzírmező és az Aranyház érintésével az Ősközségbe vezet az út. A Kiserdő-tető–Óvár és a már említett Barátlakások-útvonal a tihanyi hajóállomásra visz. Szép kör ez a túra, tavasztól őszig nagyon kellemes élményeket nyújt, és főleg azoknak ajánljuk, akik csendes nyugalomra, és nem turisták közelségére, zajára vágynak.

5. Gulács

Szívesen sétálnál Tolkien regényében? Ajánljuk Gulácsot, pontosabban a környékét! A badacsonyi régió közepén található hegy, amelynek a csúcsára hágunk, megközelíthető Nemesgulács, Káptalantóti és Ludám-dűlő felől, nem nagy emelkedővel, ritkán egy-egy kaptatóval. Az útvonal kitáblázott, Sér-kútnál és a mellette lévő forrásnál mindenképpen oltsuk a szomjunkat, majd keressük meg a kőmosásnál a kék jelzést, és törjünk a csúcsra, ahol aztán talán az egész balatoni vidék leglenyűgözőbb panorámája tárul elénk. A körülbelül egyórányi séta a girbegurba törzsű fák között, a helyenként vastag mohatakaró mentén futó út vizuális katarzisban végződik.

Chillezés a strandon? Van ilyen

Szeretnénk mutatni nektek öt olyan parti részt is a Balaton mentén, ahol nincs tömeg, és viszonylag intim hangulatban lehet élvezni a vizet.

A sajkodi strand (Forrás: Wikimedia)

1. Örvényes

Tihanytól néhány kilométerre található Örvényes, egy apró falucska, amelynek a strandja az egyik legmeghittebb a Balaton környékén. A vízimalmáról ismert falu fürdőhelyét egy kis földúton lehet megközelíteni, amely közvetlen a 71-es főútról vezet le. A megszokott hármas balatoni kombináció – platán, büfé, vízibicikli – itt is megtalálható, de amitől olyan csodálatos ez a hely, az a Tihanyi-félsziget és a déli part dimbes-dombos, hullámos partjának a látképe, és hogy tényleg nincsenek sokan.

2. Becehegy

Az északi part egyik legaranyosabb helye a becehegyi szabadstrand, ahol semmilyen szolgáltatás nincs, ellenben kutyával és gyerekkel is nyugis fürdőzésben lehet részünk. A Balatongyörökhöz közel található partszakasz autóval, bringával és vonattal is remekül megközelíthető, de legyen nálunk élelem, innivaló és minden, amire szükségünk lehet, mert ez egy olyan terület, ahol még a klasszikus elem, mint például a hekk, a büféállat sem található meg.

3. Pálköve

Pálköve, amely Kővágóörshöz tartozik, egy eldugott kis település az északi parton, így maga a strandja sem zsúfolt. Pálköve domboldalából ered a Rákóczi-forrás, ennek közelében található a fürdőzhető partszakasz, amely békés, nyugodt nyaralásra vágyóknak ideális választás lehet, hiszen nem olyan zsúfolt, mint a balatoni strandok általában. A víz fokozatosan mélyül, és egy nagy, fedett homokozó is van, így kisgyerekeknek is élmény a hely.

4. Badacsonylábdihegy

Ez a település annyira apró és ismeretlen, hogy a legtöbben szinte észre se veszik, amikor közvetlenül Badacsonytomaj után áthajtanak rajta.  Kis strandja, amely a főútról nem is látszik, rejtve marad a tömeg elől akkor is, amikor már javában tart a szezon, és más strandokon heringekként fekszünk a Balaton-parton. A strand egy szépen rendben tartott, füves területen található, az elmaradhatatlan platánfák lombjai alatt, büfé és WC nincs, ellenben van egy klassz strandröplabdapálya, valamint egy kis természetes és egészséges iszappakolás a vízparton. 

5. Déli parti kis zugok

A Balaton déli partja sokkal több eldugott kis fürdőhelyet rejt, mint az északi. Ahogy elindulunk a déli parton Máriafürdőtől kelet felé Fonyódig, egymást követő települések sokaságából torkollnak be a kis zsákutcák a tópartra, ahol nem mindenhol zárja el a nádas a vizet, és nem mindenhol vannak zsúfolt tömegek. Sok helyütt – mint Máriafürdőn is a Szabadság utcai, az Őrház utcai és az Őz utcai strandokon – gyöngykavicsos sétány, pár pad, egy-egy WC található, de cserébe nincs tömeg.

Kiemelt kép forrása: Farkas Melinda/MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top