Aktuális

Ez az ábra mindent elmond a klímaváltozásról

Idén is közzétették a bolygó hőmérsékleti viszonyait látványos formában összefoglaló „vonalkódos” ábrát.

Az alábbi, színes vonalkódra emlékeztető ábrát Ed Hawkins, a Readingi Egyetem meteorológus-klímakutatója találta ki – írja a National Geographic magyar nyelvű weboldala. 

A koncepció összetett grafikonok helyett egyszerűen, színekkel mutatja meg, hogy milyen folyamatok zajlanak a Föld átlaghőmérsékletével kapcsolatban. 

Az ábra bal szélétől indulva 1901-től kezdve az éves átlaghőmérsékletet jelöli, az 1971 és 2000 közti időszak átlagához viszonyítva. Ha egy adott évben ennél hűvösebb volt a bolygó éves átlaghőmérséklete, akkor kék, ha melegebb, akkor piros sáv szerepel az ábrán. 

Az ábra bal széle 1901-től indul, és napjainkig tart. Az átlagnál hűvösebb éveket kék, a melegebb éveket piros színekkel jelölték (Fotó: ng.hu)

A Princeton Egyetem szakértői a meteorológiai adatokat országokra lebontva is elérhetővé tették. A klímaváltozást alátámasztó számszerű adatokat a Berkeley Earth kormányoktól és cégektől független adatbázisából nyerték ki, és azokat „fordították le” színekre. 

Az ábrát először tavaly tették közzé, a nyári napforduló napján, vagyis június 21-én, idén pedig már másodszor publikálták a frissített adatok alapján létrehozott képet. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top