Aktuális

Mégsem fogják zárolni a bankszámládat június 26-án

Úgy tűnik, augusztus 31-ig kapunk haladékot a banki adategyeztetésre.

Varga Mihály pénzügyminiszter a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényhez pénteken benyújtott módosító javaslattal kezdeményezte, hogy a parlament két hónappal hosszabbítsa meg a banki adategyeztetés határidejét augusztus 31-ig.

„Az elmúlt időszak sajtó- és egyéb jelzései alapján úgy tűnt, hogy a határidőt a hitelintézetek nem teljesítették” – áll az indoklásban.

A javaslat a meghosszabbított határidőn belül történő hatékony végrehajtás és a még szükséges ügyfél-átvilágítás megfelelő elvégzése érdekében egy új értesítési kötelezettséget is bevezet: a szolgáltatóknak a javaslat hatálybalépését követő 3 napon belül tájékoztatniuk kell azon ügyfeleiket, akiknek az esetében az átvilágítás még egyáltalán nem történt meg, vagy nem teljes körűen.

bankautomata pénzfelvétel

A kép illusztráció! (iStock)

Az indoklás szerint ez egyrészt lehetőséget teremt a szolgáltatók számára az egyértelmű, ügyfélspecifikus figyelemfelhívásra, másrészt az érintett ügyfélkör egyértelműen tudomást szerez a hiányzó adatok és nyilatkozatok pótlására vonatkozó kötelezettségéről, és annak meghosszabbításáról augusztus 31-ig. Varga Mihály jelezte, hogy szükségesnek tartja a törvényjavaslatnak a határozati házszabályi rendelkezésektől eltérő tárgyalását. A javaslat elfogadása esetén kihirdetése napján, 18 órakor lép hatályba.

A Magyar Bankszövetség pénzmosás elleni munkacsoportjának elnöke, Bácsfalvi András jó döntésnek tartaná a banki adategyeztetés határidejének meghosszabbítását.

„A bankok a kommunikáció tekintetében mindent megtettek, ezért nem lehet azt mondani, hogy az emberek nem hallottak az adategyeztetésről, inkább csak nem foglalkoztak vele” – mondta az M1 aktuális csatornán.

Vannak olyan bankok, amelyek jobban állnak e tekintetben: az MKB-nál például körülbelül egy százalék körül van, akiknek még adategyeztetésre lehet szüksége. A  elnök kiemelte, az adategyeztetés az ügyfelek érdeke, hogy a bankok nagyobb biztonságot tudjanak nekik garantálni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top