Aktuális

Kétmillió magyar bankszámla tulajdonosa szívhat, ha ezt nem teszi meg

Ha az ügyfelek nem azonosítják magukat a határidőig, a bankok nem teljesítik a megbízásokat. A pénzmosás miatt kell mindez.

Június 26-ig lehet pótolni a hiányzó ügyféladatokat a bankoknál, biztosítóknál. A mintegy kétmillió, eddig még azonosítatlan bankszámla tulajdonosának több mint két hete van erre – hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium (PM). Aki nem intézi el határidőre az azonosítást, annak a bank nem teljesítheti a megbízásait.

Minderre a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozása érdekében van szükség. A hazai pénzügyi szolgáltatóknak legkésőbb idén június 26-ig teljes körű átvilágítással kell rendelkezniük valamennyi ügyfelükről. A pénzintézeteknek két évük volt az adategyeztetésre.

  • A magánszemélyek közül azok érintettek, akik a bankkapcsolatukat 2017 júniusa előtt létesítették, és hitelintézetük még nem másolta le a személyazonosságukat és lakcímüket igazoló okmányaikat, esetleg nem rendelkezik minden szükséges személyi adatukkal, illetve nem töltöttek ki nyilatkozatot arról, hogy kiemelt közszereplőnek számítanak-e.
  • A kötelező adategyeztetés a cégeket és egyéb szervezeti ügyfeleket is érinti. Nyilatkozni kell a szervezet tényleges tulajdonosáról, valamint annak kiemelt közszereplői státuszáról.
  • Az azonosítás egyszerű, és akár otthonról, néhány perc alatt elvégezhető. A még hiányzó, szükséges okmánymásolatokat és nyilatkozatot nemcsak a hitelintézet személyes felkeresésével, hanem postán is beadhatják.

Több hitelintézetnél már lehetőség van arra is, hogy az ügyfelek az illetékes banki ügyintézővel való élő videókapcsolat révén tegyenek eleget a teljes körű ügyfél-átvilágításnak.

A nyilatkozatok az arra alkalmas netbanki csatornán keresztül is megtehetők, továbbá beküldhetők e-mailen. A lehetőségekről a szolgáltatók honlapjain, telefonos ügyfélszolgálatain kérhető információ.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top