nlc.hu
Aktuális

Rossz bankszámlára utalt félmillió dollárt

Rossz bankszámlára utalt félmillió dollárt, egy éve fut a pénze után

Egyelőre csak annyit ért el, hogy az összeg címzettje nem költheti el a pénzt.
Kézzel tölt ki egy átutalási papírt egy nő

Egy ausztrál üzletember véletlenül több mint félmillió dollárt utalt egy rossz bankszámlára, és mivel nem tuda visszaszerezni a pénzét, kénytelen volt jogi lépéseket tenni.

Digby Beaumont, a Palisade Real Assets befektetési vezetője 2022 júniusában 560 ezer dollárt (191 millió forintot) küldött a rossz számlára. Befektetési jegyeket vásárolt félmillió dollárért, és kézzel töltötte ki a banki adatokat, de a számlaszámot hibásan adta meg. Mindez akkor derült ki, amikor visszaváltotta az addigra már 560 ezer dollár értékű befektetési jegyeket, viszont a pénz egy másik számlára érkezett meg.

A férfi kitöltött egy adatváltozási űrlapot, és jelezte a címzett bankjának a tévedést. A Commonwealth Bank azonban nem tudta felvenni a kapcsolatot az 560 ezer dollár címzettjével, mert az összeget már átutalták egy másik, a banknál vezetett számlára.

Mivel nem jutott előrébb, a férfi jogi lépéseket tett a pénz visszaszerzése érdekében: annyit elért, hogy Új-Dél-Wales legfelsőbb bíróságának végzése értelmében a pénz ismeretlen címzettje nem veheti fel a pénzt, hogy elköltse. A döntés szerint a számláról csak akkor lehet pénzt kivenni, ha az ott tartott összeg meghaladja a tévesen átutalt értéket.

A pénz befagyasztása mellett az ügyvédek arra is kaptak jogköröket, hogy azonosítsák a számlatulajdonost, de az ügy még nem zárult le. 

Korábban írtunk egy ausztrál nyugdíjasról, aki szintén téves számlára utalt 15,5 millió forintnak megfelelő összeget. Hiába szólt gyorsan a banknak, már jóváírták a pénzt, az illető pedig magától nem volt hajlandó visszautalni egy fillért sem.

(Kiemelt kép: Getty Images)

(Daily Mail)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top