Aktuális

Összenéztek az ütközés előtt a Hableány és a Viking Sigyn utasai

Drámai részletek derültek ki a május végén történt hajókatasztrófa hivatalos irataiból.

A rendőrség kihallgatta a Hableány sétahajó katasztrófáját túlélő hét dél-koreai turistát – értesült az Index. A túlélők elmesélték a nyomozóknak, mit láttak az ütközési előtti percekben.

Az ütközés következtében elhunyt magyar hajóskapitány családját képviselő ügyvéd, Gulyás Krisztián a napokban kapta meg a kihallgatás során készült jegyzőkönyveket, amelyben többek között olyan részletek szerepelnek, mint az, hogy az egyik tanú szerint az ütközés előtt szemkontaktust létesített a Viking Sigyn utasaival. Az ügyvéd szerint a kihallgatást többször félbe kellett szakítani, mert a rendőrök kérdései annyira megviselték a túlélőket.

A Hableány kiemelése hét órán át tartott (Fotó: Leéb Ádám)

A Viking Sigyn kapitányának utólag szóltak a balesetről

Balogh Szabolcs, a Hableány másik magyar matrózának családját képviselő ügyvédi iroda munkatársa szerint a szállodahajó kapitánya csak akkor kezdhette volna meg a Hableány előzését, ha a sétahajó kapitányától visszajelzést kapott volna. Ez azonban valószínűsíthetően nem történt meg: az iratokból kiderül, hogy a Viking Sigyn kormányállásában rögzítették a vészhelyzeti rendszer hangjelzését is, mivel azonban senki sem reagált rá, felvetődik a gyanú, hogy a kormányállás üres volt.

Az Index információi szerint a szállodahajó ukrán kapitányának csak később szóltak, hogy elütött egy hajót, ő azonban nem állt meg.

„Nem tudta kezelni a helyzetet. Hiszen nem félrehúzódott, hanem több száz métert haladt a folyó folyásának ellentétes irányba” – mondta az ügyvéd az Indexnek.

A Hableány tragédiájának 26 halálos áldozata volt, közülük két személy holttestét azóta is keresik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top