Aktuális

Megszűnik az OKJ

Új rendszer váltja fel az OKJ-s képzéseket jövő évtől.

A korábbi hírekkel ellentétben mégsem úgy alakítják át a szakképzést, hogy radikálisan csökkentik a választható szakmák számát, ehelyett az egész Országos Képzési Jegyzéket megszüntetik, és egy teljesen új, korszerűbb rendszert állítanak fel – értesült a Magyar Nemzet.

Az új rendszerben, jövő évtől az alapszakmákat csak iskolarendszerben, tehét ötéves technikumban vagy hároméves szakképző iskolákban lehet majd tanulni. A speciális szaktudást nyújtó szakmai képesítéseket viszont rövidebb idő alatt, rugalmasabb keretek között lehet megszerezni, kizárólag felnőttképzésben. Mindezek mellett megmaradnak a céges keretek között szervezett, rövid, vállalati képzések is, ezeket nem korlátozzák. 

képzés oktatás iskola osztályterem

(iStock)

Az alapszakmák száma a tervek szerint 180 alatt lesz, a felnőttképzéseket azonban nem korlátozzák, ezek számát, jellegét az aktuális piaci igények alakítják majd.

„Miután iskolarendszerben a második szakma elsajátítása eddig is ingyenes volt, és ezen nem javaslunk változtatást, így a képzés természetesen nem drágul, viszont rövidebb idő alatt lesz megtanulható” – nyilakozta a lapnak Pölöskei Gáborné, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top