Aktuális

Mégsem számolják fel az OKJ-rendszert

Az OKJ-rendszer teljes kivezetésére, úgy tűnik, nem kerül sor, ám jelentős átalakítások jönnek.
osztályterem iskola oktatás

Bár júliusban még úgy volt, hogy a kormány az egész OKJ-rendszert felszámolja, most úgy tűnik, egyelőre elálltak ettől a tervtől – tudta meg a Népszava. A rendszert jelentősen átalakítják, ám nem vezetik ki teljesen, továbbra is az OKJ elnevezést használja az előterjesztés.

A szakemberek szerint azért alakult így, mivel egy jogi szempontból is teljesen új rendszer felállításához módosítani kellene a szakképzési törvényt is, ám erre már nincs idő.

Az átalakítás viszont az eredeti tervek szerint történik majd: a képzéseket két csoportba sorolják, az egyikbe kerülnek az alap szakképesítések, a másikba pedig az alapszakmákra épülő specializációk. Előbbieket ötéves technikumban vagy hároméves szakképző iskolákban lehet majd tanulni, míg az utóbbiakat csak felnőttképzésben.

Mindezzel jelentősen kibővítik azoknak a szakmáknak a körét, melyeket kizárólag iskolában lehet tanulni. Az alapszakmák listáján 171 képzés szerepel, a specializációk, szakosító képzések, tanfolyamok számát azonban nem korlátozzák.

(Nyitókép: iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top