Aktuális

„Gyorsabban repül, mint Phelps” – az egész világot lenyűgözte a 19 éves Milák Kristóf

Milák Kristóf élete első világbajnoki aranyát nyerte tegnap a kvangdzsui úszó-vb-n akkora világcsúccsal, hogy még a 23-szoros olimpiai bajnok, Michael Phelps is kalapot emelt előtte.

„Ezt mégis hogy csináltam?” Közvetlenül az után, hogy megszerezte élete első világbajnoki aranyát a kvangdzsui úszó-vb-n, Milák Kristóf ezzel a – feltehetően magának is címzett – kérdéssel kezdte értékelőjét az M4 Sport kamerái előtt. Aztán hozzátette, bár nagyon örül a világcsúcsnak, tényleg nem tudja, mit csinált, hogy ekkorát sikerült úsznia. „Annyira elvitt az, hogy mi minden van mögöttem, szerintem ezért sikerült” – magyarázta.

Milák Kristóf egyébként azt a 200 méteres pillangóúszást nyerte meg, méghozzá hatalmas világcsúccsal (vagy, ahogy Kozma Dominik mondaná, „milákcsúccsal”), amelynek rekordját 2001-től egész mostanáig az amerikaiak 23-szoros olimpiai bajnoka, Michael Phelps tartotta. Phelps, aki a 2016-os riói olimpiai után visszavonult az élsporttól, a New York Timesnak beszélt a trónfosztásáról. Elismerte, kicsit csalódott, hogy ilyen „hamar” megdöntötték a rekordját, ám ezután végtelenül szimpatikus módon méltatta Milák Kristófot, aki – nem győzzük hangsúlyozni – alig 13 hónapos volt, mikor Phelps 2001-ben először úszott világrekordot a távon.

„Megtörtént, mert volt egy kölyök, aki meg akarta csinálni, aki álmodott arról, hogy megcsinálja, aki rájött, hogyan lehet megcsinálni, aki addig dolgozott a technikáján, amíg az ilyen gyönyörű lett, és aki beletette azt az igazán, de igazán kőkemény munkát, ami ahhoz kell, hogy végül megdöntse ezt a csúcsot.”

Mondanunk se kell, a milákcsúcs után nem a New York Times volt az egyetlen, amely hosszú cikkben foglalkozott tehetséges úszónkkal:

  • a világbajnokság hivatalos lapján is övé lett a címlapfotó, amely alatt a cím: Maximum Speed
  • „Ez bámulatos! – a tinédzser Milák Kristóf megdöntötte Phelps rekordját”írta a BBC,
  • A 19 éves Milák Kristóf gyorsabban repült, mint Michael Phelps”írta az ABC News,
  • de még a New York Post is megemlékezett egy cikkben Milák csúcsdöntéséről.

„Szeretnék Kristóf helyében lenni”

Ezt pedig már háromszoros olimpiai, nyolcszoros világ- és tizennégyszeres Európa-bajnok úszónk, Hosszú Katinka nyilatkozta, aki beszélt arról is, hogy most, miközben Kristóf úszását nézte, értette meg, milyen hatást képes egy-egy ilyen eredmény kiváltani. „Amikor a vízben voltam, fel sem tűnt. Most én is csak egyszerűen szurkoltam, és önfeledten örültem, mikor láttam a két mágikus betűt: WR.”

Katinka hozzátette, Kristófnak ez után az eredmény után más célokat kell majd keresnie, mint eddig. „Teljesen más ugyanis a lélektana annak, mikor kergetsz valamit, és annak, mikor eléred azt. A saját útját kell megtalálnia. […] Most már nincs előtte példa. Ő maga lett az” – magyarázta Katinka, aki elismerte, a fiatal úszó nagyszerű teljesítménye őt is inspirálja.

Egyáltalán nem partiarc. És még 3 érdekesség, amit nem tudtál Milák Kristófról

1.      „Nem jellemző rám, hogy bárkitől is megijedek”

Kristóf erről egy 2017-es, a Nemzeti Sportnak adott interjújában beszélt. Elárulta, korábban persze őt is érdekelte, ki van mellette a medencében, hiszen a korosztályos versenyeken általában nála idősebbekkel versenyzett, és akkor még volt benne egy kis félelem is. „Ám az évek alatt hozzászoktam ezekhez a helyzetekhez, és a 2016-os hódmezővásárhelyi ifjúsági Európa-bajnokság óta nem jellemző rám, hogy bárkitől is megijedek.

2.      Csodálja Hosszú Katinkát

Kristóf erről közvetlenül első világbajnoki aranyérme után, a The New York Timesnak adott interjújában mesélt. Elmondta, rengeteget találkoznak Hosszú Katinkával a Duna Arénában, majd hozzátette, Katinka az az úszó, akit a legjobban csodál az eltökéltsége és a munkamorálja miatt.

3.      A mellúszás a gyenge pontja

„Azon még sajnos meg kell tanulnom úszni” – mondta egy interjúban, amit 2018 júniusában tett közzé YouTube-csatornáján a Magyar Úszószövetség. „Edzésen már elővettem, és igyekszem minél több időt ráfordítani, hogy vegyesen is sikerüljön elindulnom néha-néha. A mellúszás egyelőre nem olyan fontos, mint a pille, a hát, vagy a gyors, de arra is szeretnék felkészülni” – mondta.

4.      „Nem vagyok az a telefont nyomkodós típus”

Engem nemigen lát úgy senki, hogy babrálom – otthon sem jellemző rám. Egyébként is, ha van egy kis szabadidőm, azt leginkább alvással töltöm. Meg néha visszanézem az úszásaimat vagy a nyilatkozataimat. És van, hogy az utóbbiak miatt ég az arcom, mert mondhattam volna mást, másként is. Gyakorlom ezt is, de még nem megy olyan jól” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top