Aktuális

BREAKING NEWS – Jelentkezett valaki, aki gyed-re menne az unokájával

Nagyszülői gyed-ről szóló cikkünk végén arra kértük az nlc olvasóit, jelentkezzenek, ha el tudják képzelni, hogy hosszabban otthon maradjanak az unokájukkal. Nos, van ilyen ember: egy olvasónk alig várja, hogy néhány évet otthon tölthessen.

2020-tól nagyszülők is igénybe vehetik a gyed-et, vagyis hivatalosan, teljes időben is otthon maradhatnak az unokájukkal, amiért juttatást kapnak, miközben a szülő visszamehet dolgozni. A pró és kontra érvekkel már részletesen foglalkoztunk nemrég megjelent cikkünkben. Szerintünk az alapgondolat nem rossz, de ebben a formában nem tűnik életszerűnek, ráadásul jó néhány fontos részlet tisztázatlan még. A dolog kevés realitását mutatja, hogy nem találtunk olyan megszólalót, aki el tudja képzelni ezt a megoldást a saját családjában. Azóta azonban kaptunk egy olvasói levelet, melynek írója azt tervezi, hogy megpróbálkozik vele.

Zsuzsa 52 éves, jelenleg egy fővárosi cég titkárságvezetőjeként dolgozik. Egy lánya és egy fia van, mindketten a húszas éveik közepén járnak – Kinga idén ment férjhez. Zsuzsa egyedül nevelte fel őket, kapcsolatuk (részben talán ennek köszönhetően) mindig is nagyon szoros volt. Ők ugyan „csak” hárman alkottak egy családot, a gyerekek száma a tágabb családban ennél jóval nagyobb. Zsuzsa húgának ugyanis kilenc gyereke született a házasságából, és Zsuzsa szerint nagyon boldogok.

Zsuzsa az otthonában

A nagyszülői gyed ötlete már a kormány intézkedése előtt felmerült Zsuzsáékban. Kinga ugyanis fodrász egy budapesti, belvárosi szalonban, nemigen eshet ki évekre a munkából, annál is inkább, mivel mindig is a volt az álma, hogy fodrász legyen. „A lányom azt tervezi a vejemmel, hogy két-három éven belül jön az első baba. Bevallom, ennek nagyon örülök, reméltem, hogy korán leszek nagyszülő. Ha minden a terveink szerint alakul, a baba féléves koráig Kinga marad otthon, utána jövök én – meséli Zsuzsa, akinek ezért kifejezetten kapóra jött a kormányterv. – Azóta a fiam is jelezte, hogy ő is örülne, ha egy ideig az ő gyerekével is én lennék otthon… ki tudja? Mivel ő is komoly párkapcsolatban él, és ő sem szeretne sokáig várni az apasággal, könnyen lehet, hogy az egyik gyedet felváltja majd a másik, netán egy ideig két unokával leszek otthon egyszerre.”

Zsuzsa szerint a gyerekei hozzáállásának részben az az oka, hogy jó szülőnek tartják őt. „Visszatekintve talán tetszett nekik, hogy határozott elképzeléseim voltam a gyereknevelésről, de mellette rengeteg szeretetet adtam nekik. Bevallom, ez nagyon jól esik.”

Zsuzsa gyerekei, Kinga és Norbi

Az óriásplakátokon szereplő nagypapára terelődik a szó, Zsuzsa nemcsak fiatalabb a modellnél, de majd’ kicsattan a sok energiától. És egyáltalán nem csak a fiatalos külső miatt. Hetente spinningel és legalább háromszor bikram jógázik, rendszeresen összefut a barátaival. Vagyis a fizikuma, lendülete megvan a gyermekneveléshez. De vajon lenne ideje is rá? És kedve tornázni, hogy miután naponta legalább nyolc órát „unokázott”, és elvégezte az ezzel kapcsolatos összes házimunkát? „A jóga fáradtan a legjobb, szerintem a spinning sem esne ki, most is szeretem magam kitombolni munka után – feleli, majd elkezd hangosan gondolkodni egy lehetséges napirendről.  – Ma például Kinga fél1-től estig dolgozik. Ha idehozta volna előtte az unokámat, szinte azonnal az ebéddel kezdjük, utána a baba lefekszik aludni. Délután kimegyünk a levegőre, játsszunk itthon egy kicsit, és máris jöhet a vacsora és a fürdetés. Mire az anyja hazaviszi a gyereket, már fektetheti is le aludni. Délelőtt ők voltak együtt, délután mi, nekem délelőtt van szabadidőm, Kingának pedig este, miután elaludt az unokám. Illetve a szabadnapjain.”

Jó, de a gyed miatt ugrik a fizetés harminc százaléka, ráadásul a leendő nyugdíj összege is érdemben csökken – vetek fel egy másik dilemmát, erre is azonnal kész válasz érkezik: „Mivel a gyerekek rég kirepültek, egyedül magamra kell költenem, én pedig simán összébb tudom húzni a nadrágszíjat. Legfeljebb kevesebb ruhát veszek. Ha pedig mégis adódik valami, amit nem tudok egyedül megoldani, a családomra biztosan számíthatok. Ez eddig is így volt nálunk, ezután sem lesz másképp.”

Elkezdünk közösen számolni. Zsuzsának hét éve van még a nyugdíjig. Ha Kingáék két-három év múlva vállalnak gyereket, akkor az akkor esedékes négy-öt évből máris lejön kettő a gyed miatt. Ha Kingáék még egy gyereket vállalnak, netán Norbiéknál is születik baba, simán előállhat az a helyzet, hogy Zsuzsának már nem kell visszamennie a munkahelyére dolgozni. „Bár szeretem a munkahelyem, bevallom, így érezném magam a legboldogabbnak és a leghasznosabbnak” – foglalja össze röviden a számára legkellemesebb opciót. Persze, az sem tragédia, ha mégis marad még néhány év, sőt, ha véletlenül nem veszi vissza a mostani munkáltatója. Több szakmája is van, mint mondja, nem fog leesni a karikagyűrű az ujjáról, ha például vagyonőrként kell dolgoznia, de akkor sem, ha az árufeltöltés teszi ki a napi rutint. Persze, mindez inkább csak a B verzió.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top