Aktuális

2020-ban több pénz marad a nők zsebében

Január 1-től elvileg életük végéig adómentessé váltak a négy- vagy többgyermekes magyar anyukák, már a nagyszülők is mehetnek gyedre, a meddő párok pedig rengeteg állami segítséget kapnak. – Mutatjuk a részleteket, hogyan járhatnak jól elsősorban a nők és a családok 2020-ban.

Adómentesek lettek a négy- vagy többgyerekes édesanyák

2019 februárjában lehetett először hallani a családvédelmi akcióterv nevű csomag részeként a négy- vagy többgyermekes anyák személyijövedelemadó-mentességéről. Kifejezetten jó hír a nagycsaládosoknak, hogy az intézkedés az idei év elejével valóban életbe lépett, az említett édesanyáknak elvileg életük végéig nem kell szja-t fizetniük.

Az adómentesség ráadásul a vér szerinti gyermekek mellett ugyanúgy jár az örökbe fogadott gyerekek után is, a kedvezménybe ők is egyaránt beleszámítanak. Továbbá – persze feltételek mellett –, az adómentesség a már felnőtt gyermekek után is jár.

Viszont a hivatásos nevelőszülők nem jogosultak rá, ahogy a kedvezményt akkor sem vehetjük igénybe, ha a partnerünk előző házasságából, kapcsolatából származó gyerekeket neveljük a sajátunkkal, sajátjainkkal egy háztartásban. Az apa pedig még az anya halála esetén sem léphet jogosultként a kedvezményezett anya helyébe, a törvényben viszont tartalmaz méltányosságot az elhunyt gyermek(ek) után.

A négy- vagy többgyermekes anyák adókedvezményével – amire nagyjából negyven-ötvenezer nő lehet jogosult országszerte – azok járnak a legjobban, akik viszonylag korán vállalnak gyermeket, majd mielőbb elkezdenek dolgozni. Ha az anya például 40 évesen munkába áll, és a mostani szabályok mellett a jelenlegi bruttó átlagbért vesszük, ami mellé egy 4 százalékos bruttó bérnövekedést is számolunk, a nő nyugdíjba vonulásáig (ami átlagosan 59 év), összesen 18,1 millió forintnyi adóelőnnyel számolhatunk.

A 15 százalékos személyijövedelemadó-mentesség mellett az édesanya – valamint vele megosztva az édesapa – a családi adókedvezményt együtt is igényelhetik.

Mindeközben fontos feltétel, hogy a négy- vagy többgyermekes édesanyák körén belül alapvetően az élhet a lehetőséggel, aki kap családi pótlékot. (Az itt most nem számít, hogy annak összegét havonta konkrétan melyik szülőnek utalják.) Mindebből logikusan az következik, hogy a gyermek születésétől a tanköteles kor végéig jár a négygyermekes anyák által igénybe vehető kedvezmény

Illetve, ha 2020. január 1-jétől időközben felnőnek a gyerekek, így nem jár már a családi pótlék, az anya továbbra sem lesz adóköteles. Ennek például egyik feltétele, hogy a szülő az összes gyereket legalább 12 évig egy háztartásban nevelje.

Milyen jövedelmeket lehet figyelembe venni?

  • munkaviszonyból, közfoglalkoztatási jogviszonyból származó bér, kereset,
  • társas vállalkozás tagjának (pl. bt. beltagja) személyes közreműködésből származó jövedelme,
  • gazdasági társaság vezető tisztségviselőjének (pl. ügyvezető, vezérigazgató), vagy választott tisztségviselőjének (IT-tag, FB-tag) tiszteletdíja,
  • közjogi tisztségviselők (OGY-képviselő, polgármester stb.) jövedelme,
  • nevelőszülői díj,
  • végkielégítés,
  • álláskeresési járadék,
  • adóköteles tb-ellátás (CSED, GYED, táppénz),
  • egyéni vállalkozói jövedelem (osztalékot kivéve),
  • mezőgazdasági őstermelő jövedelme,
  • EP-képviselő, önkormányzati képviselő jövedelme,
  • magánszemély vállalkozási, megbízási szerződés keretében végzett tevékenységéből származó jövedelme (kivéve: ingó/ingatlan bérbeadás, értékesítés, szálláshely-szolgáltatás)

Fotó: Pixabay

Elindult a nagyszülői gyed

Január elsejétől él a nagyszülői gyed is, ami azt jelenti, hogy már a nagyszülők is elmehetnek gyedre, ha a család úgy dönt, hogy a szülők inkább dolgoznak. E téren az egyik legfontosabb kitétel, hogy a szülők helyett a gyermekgondozást vállaló nagyszülők még nem lehetnek nyugdíjasok. A nagyszülői gyedet viszont beleszámítják a szolgálati időbe, ám egyszerre csak az egyik nagyszülő veheti igénybe. Ő több unoka után is kaphatja a folyósítást. A nagyszülői GYED ugyanúgy a CSED után a gyermek 2 éves koráig, ikrek esetén a gyermekek 3 éves koráig jár.

Mindeközben a GYED-en lévő nagyszülőt a munkahelyén fizetés nélküli szabadság és felmondási védelem illeti meg. A maximálisan megállapítható GYED összege 2020-ban 225 288 Ft, amiből még levonják a 10 százalékos nyugdíjjárulékot és a 15 százalékos SZJA-előleget. A nagyszülőknél is pont ugyanúgy számítják ki, akárcsak a szülőknél: a GYED összege a nagyszülő jövedelme alapján megállapított naptári napi alap 70 százaléka, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka.

Ki jogosult nagyszülői GYED-re?

  • aki az unokája születése előtti két évben 365 napon át biztosított volt,
  • az anya és az apa is (az egyedülálló szülő esetén a gyermeket gondozó szülő) kereső tevékenységet végez, vagyis dolgozik
  • a gyermek gondozása, nevelése a szülő háztartásában történik,
  • a gyermek szülei írásban nyilatkoznak arról, hogy hozzájárultak, hogy a GYED-et a nagyszülő vegye igénybe,
  • a nagyszülő a GYED alatt nem dolgozhat, kivéve, ha a munkavégzés kizárólag az otthonában történik,
  • a nagyszülő nem lehet nyugdíjas
  • az unoka nem lehet bölcsődés, hivatalos megfogalmazásban: nem részesülhet napközbeni ellátást biztosító intézményi elhelyezésben,
  • a gyermek után más nem kaphat gyermekgondozást segítő ellátást, és a szülők másik gyermekük után sem részesülhetnek gyermekgondozási ellátásban (CSED, GYED, GYES).

Ingyenes meddőségi kezelések és kevesebb sorban állás

Idén a fogamzási problémákkal küzdő párok is komoly támogatást kapnak, miután január 1-től a kormány ígérete szerint ingyenes lett a meddőségi kezelések során használt gyógyszerek és a kapcsolódó vizsgálatok, kezelések egy része. Ezen belül is azok, amelyek részben már eddig is tb-finanszírozásban részesültek. A számítások szerint az intézkedés közel 150 ezer magyar pár életét teheti könnyebbé.

Továbbá komoly szándék mutatkozik arra is, hogy 2020. július elsejétől eltöröljék a teljesítmény-volumen korlátot, hogy megszüntessék a várólistákat a meddőségkezelésben. Ekkor hat meddőségi centrumot állami irányítás alá vonnak, hogy egységes legyen az ellátás. 

Az intézkedés a következő intézeteket érinti:

  • a budapesti székhelyű Forgács Intézet Egészségügyi és Szolgálató Kft.,
  • a szintén budapesti székhelyű Kaáli Ambuláns Nőgyógyászati Intézet Kft.,
  • a szegedi székhelyű Kaáli REK Reprodukciós Központ Kft.,
  • a tapolcai Pannon Reprodukciós Intézet Egészségügyi és Szolgáltató Kft.,
  • a budapesti Várandós Egészségügyi Szolgáltató Kft.,
  • és a szintén fővárosi Sterilitas Egészségügyi Ellátó Kft.

Még vonzóbb lesz a falusi CSOK

Eszerint 2020. január 1-jétől 2486, úgynevezett preferált kistelepülésen már nemcsak használt, hanem új lakás vásárlásához, bővítéséhez is lehet igényelni Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK). A kistelepüléseken építkezők és felújítók számára fenntartják az 5 százalékos kedvezményes áfát, amelynek révén akár ötmillió forintot is vissza tudnak igényelni.

És egy kicsit több lesz a nyugdíj is

A nyugdíjak is emelkednek 2020-ban, a kormány 2,8 százalékos emelést irányzott elő. A minimálnyugdíjak esetében 800 forinttal számíthatunk többre, az átlagnyugdíj összege 138 ezer forintra emelkedik, az öregségi nyugdíjminimum ugyanúgy 28 500 forint lesz. A nyugdíj továbbra sem követi majd az inflációt, így várható, hogy az év vége felé érkezik a megszokott nyugdíjkorrekció.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top