Aktuális

Új majomfajt fedeztek fel az Amazonas-menti esőerdőben

A fehér farkú mundurukukat egy brazil biológus fedezte fel. Közel három évig kutatott, mire megerősíthette az új faj létezését.

Új majomfajt fedeztek fel az Amazonas-medence esőerdejében – írja a New Scientist cikke alapján az Index. A többi környéken élő majomfajtától eltérően nem fekete, hanem fehér farkú állatokat Rodrigo Costa Ajúro, a brazil Nemzeti Amazonasi Kutatóintézet biológusa vette észre az őserdő egyik civilizációtól elzárt szegletében, a Tapajós és a Jamanxim folyók közelében.

Fotó: National Institute of Amazonian Research

Ajúró 2015-ben kollégáival visszatért az esőerdőbe, hogy kézzelfogható bizonyítékokat szerezzen az eddig ismeretlen majomfaj létezéséről. Jó három évig kutattak a titokzatos állatok után, míg végül siker koronázta az erőfeszítéseiket: miután a hatóságoktól engedélyt kaptak erre, öt egyedet el is ejtettek, hogy a bundamintázatukat és a DNS-üket elemezve minden kétséget kizáróan bizonyítani tudják, hogy valóban új fajról van szó.

A génmintázatuk ugyan közeli rokonságot mutat a többi amazóniai majoméval, egyértelműen különbözik is tőlük, így bebizonyosodott, hogy új fajról van szó. Az új majmot Mico mundurukunak, vagyis munduruku majomnak nevezték el, a helyi munduruku indián törzs után.

Kiemelt képünk illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top