Aktuális

Több havi fizetésüket bukják az egyetemi oktatók, mert alacsonyabb munkakörben dolgoznak

Hiába felelnek meg a kritériumoknak, nem kerülnek magasabb beosztásba.

A múlt héten fiatal szaktanárok fotókat posztoltak magukról, amelyeken a nettó bérükkel láthatók, így tiltakoztak a pedagógusok megalázóan alacsony fizetése ellen.

A 24.hu most arról ír, hogy a helyzet a felsőoktatásban sem sokkal jobb, az egyetemi oktatók nemzetközi összehasonlításban aprópénzt visznek haza. De van egy másik visszásság is: sok oktatót nem léptetnek elő, pedig megfelelnek a kritériumoknak.

Így a magasabb beosztással járó magasabb fizetéstől esnek el, ami éves szinten több százezer forint lehet. Egy tanársegédi pozícióban tartott adjunktus évi nettó 444 ezerrel keres kevesebbet, egy habilitált adjunktus pedig 1,5 millióval kapna többet, ha előléptetnék adjunktussá.

Az egyetemi oktatók alapbére attól függ, milyen oktatói munkakörben alkalmazzák őket. A kritériumokat a felsőoktatási törvény és az intézmény saját szabályzata határozza meg, ám az egyetemek ezt felülírhatják, és igyekeznek elkerülni, hogy automatikusan előléptessenek valakit.

A 24.hu több egyetemet megkérdezett, és a válaszokból az derült ki, hogy a Debreceni Egyetem és az ELTE produkált kiugró számokat elő nem léptetett oktatókból. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a legjobb a helyzet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top